Την ικανοποίηση, μακροπρόθεσμα, ενός από τα πάγια αιτήματα των επιχειρήσεων και των φορέων της αγοράς προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης με την εναρκτήρια ομιλία του στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κατά της φοροδιαφυγής.
Οπως είπε ο υπουργός, στο πλαίσιο απλοποίησης του φορολογικού συστήματος εξετάζεται να απλοποιηθεί περαιτέρω απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με προοπτική την πλήρη κατάργηση του Κώδικα ως αυτοτελούς νομοθεσίας με την προϋπόθεση, όπως τόνισε, ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε έξαρση της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχετική πρόταση που είχε υποβληθεί από την επιτροπή Γεωργακόπουλου το 2003 για κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και ενσωμάτωση των βασικών του διατάξεων στη φορολογική νομοθεσία καθώς η Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό κράτος - μέλος της Ε.Ε που ο ΚΒΣ αποτελεί ξεχωριστό νομοθέτημα.
Βιομηχανία προστίμων
Εξάλλου αρκετά στελέχη του οικονομικού επιτελείου συμμερίζονται την άποψη των φορέων της αγοράς ότι ο ΚΒΣ λειτουργεί περισσότερο ως βιομηχανία προστίμων, παρά ουσιαστικά για την πρόληψη φαινομένων φοροδιαφυγής.
Ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι όλοι συναισθάνονται ότι το Εθνικό Συμβούλιο δεν είναι όχημα για να παράγονται αντιπαραθέσεις, αλλά στόχος του είναι η σύνθεση όλων των απόψεων που θα εκφράζονται μέσα σε αυτό και ζήτησε προτάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τον περιορισμό του φαινομένου της φοροδιαφυγής.
«Σε αυτό το συμβούλιο θα λειτουργούμε με υπευθυνότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης ενώ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής επισημαίνοντας το εκτεταμένο πρόγραμμα διασταυρώσεων που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.
Επίσης αναφέρθηκε στην εφαρμογή του ΦΠΑ στις νεόδμητες κατοικίες και στην πρόσφατη απλοποίηση του τελωνειακού κώδικα, όπως και του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, την αναβάθμιση του taxis και την αναδιοργάνωση της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων.
Φοροδιαφυγή
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζας είπε ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης καθώς στερεί πολύτιμους πόρους από την κοινωνία. Τόσο ο κ. Αλογοσκούφης όσο και ο κ. Μπέζας έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και των πολιτών και των επιχειρήσεων τονίζοντας ότι όσο υπάρχει φοροδιαφυγή δεν μπορούμε να μιλάμε για ισχυρό και δίκαιο κοινωνικό κράτος.
Στο ίδιο μήκος κύματος, την ανάγκη απλοποίησης του φορολογικού συστήματος, κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των φορέων, ενώ ο εκπρόσωπος των εφοριακών υπαλλήλων Γιάννης Καπελέρης έκανε ένα βήμα παραπάνω ζητώντας την κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών που ισχύουν για τα υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια όπως είναι τα stock option.
Ελεγχοι στις μικρές επιχειρήσεις για παράνομο λογισμικό
Στο στόχαστρο της ΥΠΕΕ μπαίνουν τώρα και οι μικρές επιχειρήσεις με προσωπικό 20-25 υπαλλήλων που θα ελεγχθούν αν το λογισμικό που χρησιμοποιούν στους υπολογιστές τους έχει αγοραστεί νόμιμα, ενώ πέρυσι είχαν ελεγχθεί οι επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 50 άτομα.
Η ΥΠΕΕ απέστειλε ήδη πρόσκληση σε όλες τις επιχειρήσεις που απασχολούν από 20-25 άτομα προσωπικό να υποβάλλουν εντός μηνός με υπεύθυνη δήλωση απογραφή των αδειών χρήσης των προγραμμάτων λογισμικού (software) που είναι εγκατεστημένα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διακομιστές (server) που χρησιμοποιούν, επισημαίνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα διενεργηθεί έλεγχος.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όποιος εντοπιστεί να έχει εγκαταστήσει στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή ή τον server πειρατικό λογισμικό (δηλαδή χωρίς τη νόμιμη άδεια χρήσης) τιμωρείται με πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε πειρατικό πρόγραμμα, ενώ το ίδιο πρόστιμο προβλέπεται και για όποιον διακινεί, πουλά ή αναπαραγάγει πειρατικά προγράμματα.
Εφόσον τα εγκατεστημένα παράνομα προγράμματα υπερβαίνουν τα 50, εκτός από το πρόστιμο (1.000 ευρώ για κάθε πρόγραμμα) προβλέπεται και ποινική δίωξη, ενώ ανεξάρτητα από τον αριθμό των παράνομων προγραμμάτων προβλέπονται και αστικές κυρώσεις για αποζημίωση του δικαιούχου, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το διπλάσιο του ποσού που ο παραβάτης θα πλήρωνε, εάν αγόραζε νόμιμα την άδεια για τη χρήση του προγράμματος.
Απώλειες 130 εκατ.
Στην Ελλάδα η χρήση παράνομου λογισμικού υπολογίζεται ότι φθάνει το 60%, δηλαδή οι έξι στους δέκα χρήστες υπολογιστή, και έχει σαν συνέπεια οι εταιρείες παραγωγής λογισμικού να χάνουν πάνω από 130 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Μετά τη παρέλευση της προθεσμίας, η υπηρεσία, σύμφωνα και με το πρόγραμμα REGDATA, θα διενεργήσει επιτόπιους ελέγχους τόσο των πάσης φύσεως φορολογικών στοιχείων όσο και του χρησιμοποιούμενου λογισμικού στους Η/Υ και servers, κατά προτεραιότητα στις εταιρείες που δεν θα ανταποκριθούν στην παρούσα πρόσκληση, καθώς και σε αυτές που θα υποβάλλουν ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία.
Περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίες, επιπλέον έσοδα 261 εκατ. ευρώ, αλλά και 88 εκατ. ευρώ πρόσθετα φορολογικά έσοδα θα ήταν το αποτέλεσμα της μείωσης της πειρατείας λογισμικού στην Ελλάδα κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2011.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη της IDC, για λογαριασμό της Business Software Alliance (BSA) που εκπροσωπεί τη βιομηχανία εμπορικού λογισμικού. Σύμφωνα με την IDC, το ποσοστό της πειρατείας λογισμικού στη χώρα μας ήταν το 2007 στο 61%.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 25/1/2008