27 Ιαν 2008

Ανοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με ενημερωτικό οδηγό που έχει εκδώσει η Κομισιόν η οδηγία πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο στις 28 Δεκεμβρίου του 2009 και απαιτεί «άμεσες και σοβαρές προσπάθειες», αφού όπως αναφέρει πρόκειται για ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα διοικητικής απλούστευσης και εκσυγχρονισμού».

Πρέπει να τροποποιηθούν ή να καταργηθούν νόμοι που καθορίζουν «κλειστά» επαγγέλματα, περιορίζουν την εγκατάσταση, απαιτούν εγγραφές σε επιμελητήρια ή ζητούν υπερβολικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας και παροχής υπηρεσίας:

*Τα «κέντρα ενιαίας εξυπηρέτησης» γίνονται οι μοναδικοί συνομιλητές των εταιρειών με το κράτος (εκτός αν επιθυμεί άμεση επαφή ο επαγγελματίας), τα οποία θα λειτουργούν πλήρως και ηλεκτρονικά. Θα μπορούν να χρεώνουν για τις υπηρεσίες που παρέχουν, αλλά θα υποχρεούνται να τηρούν τις προθεσμίες διεκπεραίωσης.

*Θα καταργηθεί υποχρεωτικά ο «πληθωρισμός» εγγράφων: όποια πιστοποιητικά έχει ήδη το κράτος στην κατοχή του μία φορά (πιστοποιητικά ιθαγένειας ή διαμονής, φορολογικά, πολεοδομίας, ασφαλιστικά κ.λπ.) δεν πρέπει να τα ζητάει δεύτερη φορά από τον ιδιώτη αλλά να τα ανακτά αυτομάτως ενδοϋπηρεσιακώς.

*Καταργείται η επικύρωση αντιγράφου όπου δεν είναι αναγκαίο (αν κάποια κρατική αρχή έχει το πρωτότυπο), αφού όλα θα είναι «ον λάιν» και θα μπορούν να ανακτηθούν αυτομάτως.

*Καταργείται κάθε περιορισμός στον αριθμό των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε συγκεκριμένη περιοχή (περιορισμοί σήμερα ισχύουν σε πρακτορεία εφημερίδων ή σε πρατήρια βενζίνης).

*Αίρονται οι περιορισμοί στη νομική μορφή που μπορεί να έχει μια εταιρεία ή στην κατοχή ελάχιστου κεφαλαίου από ομάδες κάποιου επαγγελματικού κλάδου.

*Καταργείται η υποχρέωση λήψεως άδειας άσκησης επαγγέλματος στο κράτος υποδοχής ή υποβολής σχετικής δήλωσης στις αρμόδιες αρχές.

*Δεν επηρεάζονται γενικοί πολεοδομικοί κανόνες (για τη χρήση γης, τη χωροταξία και την πολεοδομία, καθώς και τα οικοδομικά πρότυπα), αλλά προσαρμόζονται οι κανόνες που επηρεάζουν την εταιρεία, όπως π.χ. για το μέγιστο εμβαδόν ορισμένων εμπορικών καταστημάτων.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 27/01/2008