26 Ιουλ 2008

Μαθήματα οικονομικών με οδηγό την… αγάπη

O Λάουελ Χάρις, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, σήμερα στα 96 του, συνήθιζε να λέει στους φοιτητές του ότι τα οικονομικά είναι η μελέτη της κατανομής των σπάνιων αγαθών και υπηρεσιών. Και τι πιο σπανίζον ή πολύτιμο αγαθό από την αγάπη; Και σπάνια είναι, και δύσκολα τη βρίσκει κανείς, και τόσο εύθραυστη μπορεί να είναι!

Γενικώς, λοιπόν, και μόνο με πολύ λίγες εξαιρέσεις, οι αποδόσεις από την αγάπη είναι σχεδόν ανάλογες με τον χρόνο και την αφοσίωση που επενδύει κανείς σ’ αυτήν. Οση αγάπη παίρνει κανείς από μια τέτοια επένδυση είναι σχετική με το μέγεθος του εαυτού του που έχει επενδύσει στη σχέση.

Εάν, για παράδειγμα, επενδύσεις φροντίδα, υπομονή και ανιδιοτέλεια, αυτά θα είναι και τα πράγματα που θα πάρεις πίσω. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι έχεις μια σχέση με κάποιον που σε αγαπά, και όχι μια μονόπλευρη κατάσταση με κάποιον που δεν ενδιαφέρεται.

Τώρα, τα υψηλής ποιότητας ομόλογα έχουν σταθερή απόδοση, πολύ καλύτερη από «ελαφρά» χαρτιά. Πολλοί –που έχουν ίσως περάσει από πλύση εγκεφάλου– ίσως θεωρήσουν ότι αυτό είναι μια ατυχής άποψη. Αλλά δεν είναι όμως. Τα στοιχεία που παίρνουμε από πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλής ποιότητας ομόλογα σπάνια έχουν χειρότερη απόδοση από τα χαμηλής ποιότητας, λόγω του εγγενούς κινδύνου.

Στην αγάπη, τα δεδομένα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα. Βρίσκεσαι σε μια σχέση με έναν υψηλής ποιότητας άνθρωπο, αλλά μόλις ανακαλύψεις ότι η σχέση είναι κακή, τότε πρέπει αμέσως να «πουλήσεις». Οι κακές καταστάσεις ίσως κάποιες φορές να εμφανίζονται ελκυστικές και δελεαστικές, αλλά ό, τι είναι κακό είναι κακό, και αυτό δεν αλλάζει εύκολα. Πρέπει να είναι κανείς επιφυλακτικός απέναντι σ’ αυτές τις κακές καταστάσεις, εκτός εάν ελέγχει την αγορά. Ή, όπως μαθαίνουν οι φοιτητές στο πανεπιστήμιο, ο απόλυτα σίγουρος τρόπος να καταστρέψεις τη ζωή σου είναι να έχεις σχέση με κάποιον που έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα και να πιστεύεις ότι μπορείς να αλλάξεις αυτό το πρόσωπο.

Η έρευνα ξεπληρώνει. Η πιο ελκυστική και δελεαστική εξωτερική εμφάνιση μπορεί να κρύβει τον μεγαλύτερο κίνδυνο και την πιθανότητα απώλειας.

καθημερινη