27 Ιουλ 2008

Καμπάνες στους λαθροεργοδότες



Οικονομικές αλλά και ποινικές κυρώσεις ακόμα και στους ιδιώτες που απασχολούν για λίγες μόνο ώρες το μήνα μετανάστες που δεν έχουν άδεια παραμονής, προβλέπει κοινοτική οδηγία, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα εγκριθεί έως τον Οκτώβριο.

Η Κομισιόν και η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φαίνεται ότι συμφωνούν στην κεντρική ιδέα της νέας ντιρεκτίβας που δημιουργεί πλέον ένα ασφυκτικό καθεστώς για την απασχόληση των μεταναστών. Ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούνται από ορισμένες κυβερνήσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών, είναι ότι η Γαλλία, την περασμένη εβδομάδα, εξέφρασε την επιθυμία το κείμενο να υιοθετηθεί πριν λήξει, τον Δεκέμβριο, η προεδρία της.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το τελικό κείμενο το οποίο έχει στη διάθεσή της η «Κ.Ε.», κάθε εργοδότης, είτε ιδιώτης είτε επιχειρηματίας, πρέπει:

*Να αξιώνει και να παίρνει αντίγραφο της άδειας παραμονής του υπηκόου τρίτου κράτους που απασχολεί. Η άδεια πρέπει να ισχύει καθ' όλη τη διάρκεια της εργασίας, ενώ η υποχρέωση αυτή υφίσταται ανεξαρτήτως της σχέσης ή το είδος της απασχόλησης του μετανάστη.
Κηπουροί και οικιακές βοηθοί

Πρέπει, δηλαδή, να ζητείται η άδεια παραμονής ακόμα και για οικιακούς βοηθούς, έστω αν έρχονται μία ή δύο φορές το μήνα. Το ίδιο επιβάλλεται και για όποιον θα επιμεληθεί τον κήπο ενός εξοχικού μία ή δύο φορές το χρόνο ή θα κάνει κάποια άλλη περιστασιακή εργασία.

*Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι ο μετανάστης δεν έχει άδεια παραμονής, τότε οι ιδιώτες-εργοδότες όχι μόνο θα τιμωρούνται με χρηματικές ποινές, αλλά θα πληρώνουν και τα έξοδα για τον επαναπατρισμό αυτών που απασχολούν. Στην οδηγία δεν καθορίζονται ποιες συγκεκριμένα θα είναι οι ποινές, αλλά εναπόκειται στα κράτη-μέλη να προβλέψουν «αποτελεσματικές και αποτρεπτικές κυρώσεις».

*Ο ιδιώτης, πάντως, δεν φέρει καμία ευθύνη εάν τα έγγραφα ήταν πλαστά, εκτός κι αν η πλαστότητα είναι εμφανής. Εάν για παράδειγμα, «η φωτογραφία δεν είναι εκείνη του εργαζόμενου ή λείπουν σφραγίδες», όπως επεξηγεί η Κομισιόν στην εισηγητική έκθεση της οδηγίας.

*Σύμφωνα, πάντως, με έμπειρους νομικούς, η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει για τους ιδιώτες την υποχρέωση ελέγχου της νόμιμης παραμονής ενός αλλοδαπού ή, για να ακριβολογούμε, δεν διώκεται κάποιος γι' αυτόν το λόγο.

Ο νόμος θεσμοθετεί ποινές μόνο για τους επιχειρηματίες που απασχολούν μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα (πρόστιμο 3.000 έως 15.000 ευρώ και φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών).

Ποινές για επιχειρήσεις

Η κοινοτική οδηγία σφίγγει τον κλοιό και για τους επαγγελματίες, καθώς υποχρεώνονται μέσα σε μία εβδομάδα να δηλώσουν στις αρχές τους αλλοδαπούς που απασχολούν.

*Ο εργοδότης που αποκαλύπτεται να απασχολεί παρανόμως μετανάστες θα αποκλείεται από δημόσιες παροχές ή επιδοτήσεις (μέχρι και για μία 5ετία), ενώ θα μπορεί να ζητηθεί η επιστροφή όποιων ενισχύσεων έχουν χορηγηθεί.

Το αδίκημα θα θεωρείται ποινικό (και μάλιστα εκ προθέσεως) εάν οι εθνικές αρχές ή τα δικαστήρια έχουν κηρύξει τον εργοδότη ένοχο σε δύο περιπτώσεις μέσα σε δύο χρόνια.

*Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρηματίες πρέπει να καταβάλλουν στους μετανάστες όλες τις εισφορές που προβλέπει ο νόμος, όπως και τις οφειλόμενες αμοιβές, μισθούς, ημερομίσθια και υπερωρίες. Εάν δεν υπάρχει άλλη απόδειξη (συμφωνητικό κ.λπ.), τότε θα θεωρείται ότι η σχέση εργασίας διήρκησε τουλάχιστον 6 μήνες και άρα θα καταβάλλονται τα χρήματα που αναλογούν στο διάστημα αυτό (θα υπολογίζονται βάσει του εκάστοτε κατώτατου μισθού).

*Τα κράτη-μέλη καλούνται να δημιουργήσουν διοικητικούς μηχανισμούς ώστε τα χρήματα αυτά να αποστέλλονται στον αλλοδαπό ακόμα και στην πατρίδα του εάν έχει εκδιωχθεί.

*Σύμφωνα, πάντως, με εκτιμήσεις της Κομισιόν, στην Ε.Ε. εργάζονται 4,5 με 8 εκατ. παράνομοι μετανάστες, γεγονός που δημιουργεί έκδηλη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 27/07/2008