25 Ιουλ 2008

Το πέπλο της φοροδιαφυγής και οι διαβαθμίσεις της

Μια από τις πληγές της ελληνικής οικονομίας είναι αναμφισβήτητα η φοροδιαφυγή, η οποία όμως είναι ταυτόχρονα και μέρος του όλου οικονομικού συστήματος. Και εξηγούμεθα: η φοροδιαφυγή διαπερνά όλα τα κοινωνικά στρώματα και τους θεσμούς της. Ολοι γνωρίζουμε ότι ανάμεσα στους πλουσιότερους της χώρας και τους «προκαθήμενους», αλλά και στους φτωχότερους και τους «παρακαθήμενους» υπάρχουν πολλοί οι οποίοι φοροδιαφεύγουν ευκαιριακά ή συστηματικά, λίγο ή πολύ. Ορισμένοι μάλιστα το έχουν αναδείξει σε... χόμπι.

Το λαθρεμπόριο καυσίμων δεν θα είχε προσλάβει τέτοια έκταση εάν δεν συμμετείχαν από υπάλληλοι του Δημοσίου ως ιδιώτες με ένα ντάτσουν. Παράλληλα, όλοι γνωρίζουμε ότι φοροδιαφυγή γίνεται στον τεχνικό τομέα, από τον μηχανικό και τον αρχιτέκτονα ως τον υδραυλικό και τον ηλεκτρολόγο, τον οικοδόμο και τη μάνδρα οικοδομών. Για φοροδιαφυγή καταγγέλλονται και δικηγόροι, μικρομεσαίοι και μικροί, όσοι νοικιάζουν το καλοκαίρι σε παραθεριστικές περιοχές δωμάτια, εστιάτορες, ιδιοκτήτες μπαρ και συναφών καταστημάτων, ενοικιαστές θέσεων πάρκινγκ, αγρότες και άλλοι. Επίσης, πολλοί που ασκούν και δεύτερη ή και τρίτη εργασία. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια στο «κόλπο» έχουν μπει και μετανάστες και λαθρομετανάστες. Υπάρχει βεβαίως και μια άλλη διάσταση, η οποία καλύπτεται από πέπλο σιωπής. Πρόκειται για ένα μέρος της φοροδιαφυγής η οποία εάν δεν υπήρχε θα οδηγούσε έναν αριθμό φοροδιαφυγάδων κυριολεκτικά στη φτώχεια. Υπερβολή; Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων με μηνιαίες απολαβές των 600 ως 700 ευρώ, οι οποίοι έχουν και δεύτερη ή και τρίτη απασχόληση, συνήθως ευκαιριακά ή εποχικά. Το φαντάζεστε να στραφούν προς αυτούς οι φορολογικές αρχές; Για όλους τους ανωτέρω λόγους υποστηρίζουμε ότι η φοροδιαφυγή έχει καταστεί μέρος του όλου οικονομικού συστήματος, διότι το συντηρεί και συντηρείται από αυτό. Η φοροδιαφυγή όμως έχει διαβαθμίσεις. Είναι εντελώς διαφορετικό θέμα το να αποκρύβει κάποιο πρόσωπο μια έκτακτη αμοιβή της τάξης των 300 ευρώ που προστίθεται σε ένα μισθό πείνας των 600 ως 700 ευρώ, από το να ασκείται συστηματικά λαθρεμπόριο από κάποιο άλλο πρόσωπο, που αποβλέπει στην κατασκευή μιας ακόμη υπερπολυτελούς βίλας, η μιας αγοράς αεροσκάφους ή ενός κότερου. Για τον λόγο αυτό, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής πρέπει να αφορά πρωτίστως το δεύτερο άτομο.

Το υπουργείο Οικονομίας ξεκινά τον Σεπτέμβριο, με μεγάλη καθυστέρηση, μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Με την εκστρατεία θα πρέπει να πειστούμε όλοι ότι τα χρήματα που θα εισπραχθούν από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα διατεθούν σε κρίσιμους τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία. Αλήθεια, τι θα λέγατε για τη δημιουργία ενός κωδικού στον κρατικό προϋπολογισμό, όπου θα συγκεντρώνονταν όλοι οι πόροι από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;

Του Διονύση Σταμπόγλη από ΤΟ ΒΗΜΑ