27 Ιουλ 2008

Εχουμε τουλάχιστον το «γνώθι σαυτόν»



Μπορεί στο ιδεολογικό επίπεδο ο Ρωμιός να φαντασιώνεται -συνεπικουρούμενος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης- ότι είναι συνεχώς το θύμα «διεθνών συνωμοσιών» και «εξαπάτησης από τους ξένους», όμως στην πραγματικότητα είναι έτοιμος να αναγνωρίσει κάτι τελείως διαφορετικό: ότι δηλαδή αυτός είναι εκείνος που στην πραγματικότητα εξαπατά τους ξένους!

*Στο ερώτημα «Ποια ευρωπαϊκή εθνότητα κατά την προσωπική σας άποψη επιδίδεται σε απάτες όταν ανταμώνει ξένους» ένας στους τρεις Ελληνες απαντά «Οι Ελληνες»! Είναι ενδιαφέρον, πάντως, ότι σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα για τους Ελληνες, οι άλλοι δηλαδή δεν μας θεωρούν απατεώνες.

*Επίσης στο ερώτημα «Ποια ευρωπαϊκή χώρα κατά την προσωπική σας άποψη προσπαθεί να εξαπατήσει στις επιχειρηματικές συναλλαγές», οι Ελληνες πάλι θέτουν στην πρώτη μοίρα τους... εαυτούς τους! Ενας στους 3 θεωρεί ότι η εθνότητα που κάνει τις μεγαλύτερες απάτες στις οικονομικές συναλλαγές είναι οι Ελληνες. Και στο ερώτημα αυτό δεν φαίνεται να υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα για τη χώρα μας μεταξύ των Ευρωπαίων.

*Στο ερώτημα, τέλος, για το «Ποια εθνότητα εξαπατά στα σπορ», το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων (22%) δείχνουν πάλι τον εαυτό τους.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 27/07/2008