25 Ιουλ 2008

Αύγουστο η ψυχρολουσία του Τέλους Ακινήτων

Tη «λυπητερή» του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων παραλαμβάνουν μέσα στον Αύγουστο εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ αναζητούνται 10.000 επιχειρηματίες που επιχειρούν να αποφύγουν την πληρωμή του.


Στα τεκταινόμενα του φόρου, συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ, που θα πληρώσει το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων σε αντικατάσταση του ΦΜΑΠ που πλήρωναν μόνο οι μεγαλοϊδιοκτήτες, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων πληρώνουν ΕΤΑΚ 0,1% επί της αντικειμενικής αξίας με ελάχιστο ποσό 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η εξόφλησή του (δεν βεβαιώνεται τέλος μέχρι 27 ευρώ) γίνεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, με την πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση. Αν η βεβαίωση φόρου γίνει τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, οι δόσεις μειώνονται σε δύο και σε μία από τον Οκτώβριο και μετά. Δηλαδή, όσοι πάρουν τα ειδοποιητήρια τον Αύγουστο θα εξοφλήσουν τον φόρο σε δύο δόσεις, τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Νοεμβρίου.

Της έκδοσης των ειδοποιητηρίων από τη ΓΓΠΣ θα προηγηθεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης για τον υπολογισμό της αντικειμενικής και του ΕΤΑΚ. Σημειώνεται ότι η αντικειμενική θα υπολογιστεί κατά προσέγγιση, αφού θα ληφθούν υπόψη μόνο τα κριτήρια του Ε9, όπως επιφάνεια, παλαιότητα, όροφος, πρόσοψη σε οδό κ.λπ., ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη άλλα στοιχεία, όπως αν το οίκημα είναι πετρόχτιστο, αν έχει θέρμανση κεντρική ή αυτόνομη κ.λπ.

Από το τέλος απαλλάσσεται η πρώτη κύρια ιδιοκατοικούμενη κατοικία επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ. και αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Ειδικά για φέτος γίνεται απαλλαγή 300.000 ευρώ από τη μεγαλύτερης αξίας κατοικία.

Τα φυσικά πρόσωπα που αγνοήσουν την πληρωμή του πραγματικού τέλους αντιμετωπίζουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα που αυξάνουν 50% για διαφορά τέλους μέχρι 500 ευρώ και 100% για διαφορά άνω των 500 ευρώ. Σε ανακρίβεια επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ, ενώ σε επίλυση ή συμβιβασμό επέρχεται μείωση προστίμων στο 1/3 και πρόσθετων φόρων στα 3/5.

Επιχειρήσεις

Περισσότερα από 10.000 ξενοδοχεία, ιδρύματα, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και μεγάλες εμπορικές, βιομηχανικές και οικοδομικές επιχειρήσεις «αντιστέκονται» στο ΕΤΑΚ (0,1% επί αντικειμενικής για χρησιμοποιούμενα ακίνητα και 0,6% για μη ιδιοχρησιμοποιούμενα), καθώς πληροφορίες τούς φέρουν να ετοιμάζονται για προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Οι υποψίες για απώλειες εσόδων οδήγησαν στις διασταυρώσεις με τις δηλώσεις ΦΜΑΠ (πέρυσι υποβλήθηκαν 45.000 και φέτος 35.000 δηλώσεις), το ειδικό έντυπο Ε2 (ενοίκια), το Κτηματολόγιο και τα αρχεία Δημόσιας Περιουσίας για ιδρύματα, κληροδοτήματα, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ., καθώς οι εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών υπολογίζουν τα έσοδα σε μόλις 300 με 350 εκατ. ευρώ έναντι αρχικής 500 εκατ. ευρώ.

Τα νομικά πρόσωπα που θα εντοπιστούν να μην έχουν υποβάλει ή να έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις αντιμετωπίζουν πρόσθετους φόρους που φτάνουν σε ποσοστό 2,5% και 2% αντίστοιχα ανά μήνα καθυστέρησης, με ανώτατο όριο το 200%. Οσο δε για τις κυρώσεις που αντιμετωπίζουν είναι η απαγόρευση σύνταξης συμβολαίων ή μεταγραφών στο υποθηκοφυλακείο (αφού η Εφορία δεν θα χορηγεί πιστοποιητικό καταβολής τέλους), ενώ το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου ή επαναπροσδιορισμού του τέλους μέχρι 5ετία.


ΕΛ. ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/07/2008