26 Νοε 2008

Ευρωπαϊκό "δώρο" 2,5 δισ. ευρώ για τις ελληνικές επιχειρήσεις


Ευρωπαϊκό μποναμά 2,5 δισ. ευρώ, και μάλιστα πριν από τα Χριστούγεννα, ετοιμάζεται να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την παρατεταμένη διεθνή κρίση.

Κορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες και διαπραγματεύονται με τη Διεύθυνση της Περιφερικής Πολιτικής της Ε.Ε. (στην οποία προΐσταται η επίτροπος Ντ. Χούπνερ) προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη αναθεώρηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και να δεσμευτεί επιπλέον δημόσια δαπάνη 2,5 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτά θα διοχετευθούν, μέσω των Περιφερικών επιχειρησιακών προγραμμάτων, για την ενίσχυση -έως 60%- των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην μεταποίηση, στον τουρισμό και το εμπόριο, ενώ γίνονται και συζητήσεις για να ενταχθούν στους κύκλους ενίσχυσης και οι κατασκευαστικές εταιρείες.

Στόχος του υπουργείου Οικονομίας είναι να λάβει το πράσινο φως άμεσα ώστε οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις να γίνουν στο πλαίσιο του «πακέτου» στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το προσεχές διάστημα.

Πηγή: capital.gr