10 Νοε 2008

Προτάσεις ου ΠΑΣΟΚ για τους δανειολήπτες.

1 .Όχι σε κατάσχεση κύριας κατοικίας για οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ. Επέκταση του μέτρου για την κατάσχεση κύριας κατοικίας και στον εγγυητή.

2. Κανένα ακίνητο να μη βγαίνει σε πλειστηριασμό σε αξία χαμηλότερη από την αντικειμενική, όσες φορές και αν επαναληφθεί ο πλειστηριασμός.

3. Η συνολική οφειλή προς τις τράπεζες να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του ποσού του αρχικού δανείου.

4. Να καταργηθούν τα πανωτόκια σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες.

5. Να μπει οριστικά τέλος στις αδιαφανείς χρεώσεις στους κατόχους πιστωτικών καρτών από τις τράπεζες.

6.Να μπει τέλος στις πρόσθετες προμήθειες και τα δήθεν έξοδα που επιβάλλουν οι τράπεζες για αναλήψεις μετρητών με πιστωτικές κάρτες μέσω ΑΤΜ.

7.Να μπορεί ο δανειολήπτης να καταγγείλει τη σύμβαση δανείου οποτεδήποτε, εφόσον πρόκειται για δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο και βάσει προϋποθέσεων για δάνειο με σταθερό επιτόκιο.

8.Οι τράπεζες να μειώνουν τα επιτόκια στα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, όταν μειώνεται το επιτόκιο αναφοράς. Εάν δεν το πράττουν, οι δανειολήπτες να μπορούν να ζητούν δικαστικώς τη μείωσή του και να διεκδικούν αποζημίωση.

9.Απαγορεύσεις και κυρώσεις για τις πρακτικές των εισπρακτικών εταιρειών, οι οποίες με τακτικές ηθικής παρενόχλησης και ψυχολογικών πιέσεων επιδιώκουν την είσπραξη οφειλών.

10. Να μπει τέλος στην παραπλανητική διαφήμιση από τις τράπεζες («ψιλά γράμματα»), μέσω των οποίων κρύβουν το πραγματικό κόστος δανεισμού.

11.Απαγόρευση στις τράπεζες να καταγγέλλουν αυθαίρετα τις συμβάσεις καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, εάν δεν υπάρχει καθυστέρηση τουλάχιστον τεσσάρων και οκτώ μηνιαίων δόσεων αντίστοιχα από τον οφειλέτη.