12 Νοε 2008

Τα βήματα, που πρέπει να ακολουθήσετε, για να ελαχιστοποιήσετε την ταλαιπωρία από το ΕΤΑΚ.

* Αν έχετε λάθη ή παραλείψεις στο Ε9

Θα λάβετε επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών. Θα σας δίνει προθεσμία δέκα ημερών για να διορθώσετε τα όποια λάθη στη σχετική δήλωση.Αυτό μπορείτε να το κάνετε μέσω τηλεφώνου ή μέσω του διαδικτύου, στη διεύθυνση www.E9.gr.

Προσοχή! Αν στο Ε9 δεν προσδιορίζεται η γεωγραφική θέση του ακινήτου, τότε η όποια διόρθωση θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικά από το internet. Τι θα γίνει με όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο; Πρόβλεψη για εξυπηρέτηση μέσω των ΚΕΠ δεν υπάρχει, οπότε θα πρέπει να βρουν την άκρη μέσω των φοροτεχνικών γραφείων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το πόσα χρήματα θα ζητήσουν οι λογιστές.

Αν περάσει η προθεσμία των δέκα ημερών, δεν κινδυνεύετε με πρόστιμο ή άλλη κύρωση. Το ζητούμενο, λοιπόν, εδώ είναι πώς θα διορθωθούν λάθη ή παραλείψεις, στις περιπτώσεις, που κάποιοι δεν ανταποκριθούν στην κλήση.

* Αν αμφισβητείτε τα στοιχεία του εκκαθαριστικού

Αν λάβετε το εκκαθαριστικό σημείωμα και διαφωνείτε με τα στοιχεία του ακινήτου σας, όπως αυτά αναγράφονται εκεί, τότε μπορείτε να υποβάλλετε νέο Ε9 χωρίς πρόστιμο, αν η διόρθωση των στοιχείων γίνει μέσα σε 60 ημέρες από την έκδοση του εκκαθαριστικού.

Αν αμφισβητείτε τη φορολογική αξία των ακινήτων σας, τότε υποβάλλετε αίτηση για νέα εκκαθάριση.

* Αν το εκκαθαριστικό προβλέπει λανθασμένα φόρο σε αφορολόγητη περιουσία

Πρόκειται για τις γνωστές περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, όπου θα πρέπει να υποβάλλετε υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα δηλώνετε το καθεστώς συνιδιοκτησίας. Η δήλωση αυτή θα κατατίθεται μαζί με αίτηση για νέα εκκαθάριση, όπου θα αναγράφονται τόσο τα προς απαλλαγή εμπράγματα δικαιώματα, όσο και τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες.

Πηγή: capital.gr