4 Νοε 2008

Θα κερδίσει ο Ομπάμα?


Σε λίγη ώρα ανοίγουν οι κάλπες στην Αμερική.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν συντριπτική πλειοψηφία στον Ομπάμα.Οι δημοσκοπήσεις όμως.
Τι θα βγάλουν όμως οι κάλπες?Και τι θα ψηφίσουν οι εκλέκτορες?
Αυτό θα εξαρτηθεί από ποιο πρόσωπο της Αμερικής θα υπερισχύσει,όπως έγραψε και ο Αλέξης Παπαχελάς.
Η Αμερική έχει δύο πρόσωπα.
Το ένα πρόσωπο της βρίσκεται στην Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια,στην μεσαία τάξη του νότου που βρίσκεται ποιό κοντά στον μέσο όρο των ευρωπαικών αντιλήψεων και αξιών.

Το άλλο πρόσωπο της βρίσκεται στις σκοτεινές πολιτείες του Μιζούρι και του Μισισσιπή,στις ενορίες των Ευαγγελιστών στον Νότο, στις οργανώσεις του NRA κ.α. Και εκεί δεν είναι καθόλου βέβαιο πως ένας μαύρος πρόεδρος, προϊόν ενός πολυπολιτισμικού κόσμου, θα χωνευθεί εύκολα. Κάποιος θα υπενθυμίσει ότι το κανονικό του όνομα είναι Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα, κάποιος θα επισημάνει τις σχέσεις του με τον ακραίο ρατσιστή μαύρο πάστορα, κάποιος άλλος θα τρομάξει που θα τον δει παιδί ντυμένο σε κενυάτικη ενδυμασία και η ζημιά θα γίνει. Στο ακαλλιέργητο υποσυνείδητο μιας λευκής εργατικής και επαρχιακής τάξης, το έδαφος είναι πολύ πρόσφορο για όποιον θέλει να καλλιεργήσει φοβίες και στερεότυπα.

Υπάρχει περίπτωση το κυρίαρχο εβραικό λόμπυ της Αμερικής να ανεχθεί έναν Αφροαμερικάνο πρόεδρο,που γεννήθηκε στην Κένυα και έχει το όνομα Χουσείν?

Πιστέυω πώς όχι.
Μακάρι να βγώ ψεύτης αλλά πιστεύω πως όχι.

Και ο ίδιος ο Ομπάμα στις τελευταίες συγκεντρώσεις του Σαββατοκύριακου τόνισε στους υποστηρικτές του « να μην πιστεύσουν ούτε μία στιγμή οτι η νίκη είναι εξασφαλισμένη».