19 Δεκ 2008

Προγράμματα του ΟΑΕΔ για ελεύθερους επαγγελματίες και νέους ηλικίας μέχρι 30 ετών

Δύο νέα προγράμματα για την προώθηση ανέργων νέων στην απασχόληση καταρτίζονται από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Πρόκειται για τα προγράμματα «Επιχορήγηση νέων ελευθέρων επαγγελματιών - νέων επιστημόνων έτους 2009», το οποίο προτάθηκε προς το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και το «Ειδικό Πρόγραμμα Προώθησης ανέργων νέων στην απασχόληση» το οποίο θα υλοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του Δ.Σ. του Οργανισμού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τα δύο προγράμματα έχουν συνολικό προϋπολογισμό άνω των 190 εκατομμυρίων ευρώ και δημιουργούν 16.000 ευκαιρίες απασχόλησης για νέους.

Ειδικότερα, στην πρόταση του ΟΑΕΔ για την κατάρτιση προγράμματος «Επιχορήγησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών - νέων επιστημόνων», προβλέπεται η επιχορήγηση 6.000 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, ηλικίας μέχρι 34 ετών (ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι και μηχανικοί απόφοιτοι Πανεπιστημιακών και Πολυτεχνικών Σχολών) για τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης παροχής υπηρεσιών, συναφούς με την ειδικότητά τους. Το όριο ηλικίας συμμετοχής ανέρχεται στα 42 έτη για μητέρες ενός τουλάχιστον ανήλικου τέκνου και για τους ιατρούς.

Από τις 6.000 θέσεις ποσοστό 60% θα καλυφθεί από γυναίκες.

Το νέο «ειδικό πρόγραμμα προώθησης ανέργων νέων στην απασχόληση» του ΟΑΕΔ δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης για 10.000 ανέργους νέους, ηλικίας μέχρι 30 ετών, αποφοίτους τουλάχιστον γυμνασίου, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που απασχολούν έως 50 άτομα προσωπικό. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 24 μήνες για τους 21 εκ των οποίων ο ΟΑΕΔ καταβάλλει στον εργοδότη επιχορήγηση 18 ευρώ ημερησίως (ή 20 ευρώ αν η θέση καλυφθεί από μακροχρόνια άνεργο ή μητέρα με ανήλικο τέκνο) για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης (αυξημένη στα 22 ευρώ κατά το πρώτο δίμηνο της εργασιακής προσαρμογής). Οι επιχειρήσεις προσφέρουν πλήρη μισθό και ασφαλιστική κάλυψη.

Η δαπάνη για την εφαρμογή του προγράμματος θα καλυφθεί από τα αποθεματικά του κλάδου ΛΑΕΚ/ΟΑΕΔ και θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 101.250.000 ευρώ, εκ των οποίων 39,5 εκατ. ευρώ το 2009, 57 εκατ. ευρώ το 2010 και 4,75 εκατ. ευρώ το 2011.