12 Δεκ 2008

Επιμένει για ισχυρό σεισμό η ομάδα ΒΑΝ


Νέα ανάρτηση της ομάδας ΒΑΝ για επικείμενο σεισμό, άνω των 6 Ρίχτερ, στον ελλαδικό χώρο έγινε με αφορμή μεγάλο σήμα που καταγράφηκε τον Οκτώβριο από τον σταθμό του Πύργου και «ανέβηκε» στις 7 Δεκεμβρίου στην βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου Cornell.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος και η ομάδα του, από τις αναλύσεις των ηλεκτρομαγνητικών σημάτων που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους δύο μήνες προκύπτει-αν και εφόσον αυτά επαληθευτούν- ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδηλωθεί ισχυρός σεισμός με μέγεθος μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη νέα ανάρτηση, το τελευταίο ισχυρό σήμα καταγράφηκε στις 9 Οκτωβρίου στο σταθμό της ομάδας στον Πύργο. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σήμα παρουσίαζε μεγάλη ταλάντωση και ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον. «Ένα σήμα από μόνο του δεν λέει τίποτα. Πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να μπορέσουμε να πούμε αν δείχνει ή όχι ότι επίκειται νέος σεισμός», είχε τονίσει τότε ο εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

Το εύλογο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι πέρασε, καθώς, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, η ομάδα μελετώντας το σήμα αλλά και στοιχεία του Γεωδυναμικού, από τις 9 Οκτωβρίου ως τις 6 Δεκεμβρίου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάτι «προετοιμάζεται» σε μια
περιοχή, αλλά χρειάζεται περισσότερη ανάλυση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσητης ομάδας ΒΑΝ, η «επίμαχη» περιοχή βρίσκεται μέσα σε ένα νοητό παραλληλόγραμμο πάνω στο χάρτη που καλύπτει την βορειοδυτική Πελοπόννησο, τον Κορινθιακό Κόλπο, το τρίγωνο Ζάκυνθος,Κεφαλονιά, Λευκάδα καθώς και ένα κομμάτι της Στερεάς Ελλάδας.

Πηγή: Εφ.ΠΑΤΡΙΣ ΗΛΕΙΑΣ