18 Δεκ 2008

Χαλινάρι στους κυνηγούς οφειλετών


Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος έδωσε χθες στη δημοσιότητα το κείμενο του σχεδίου νόμου με το οποίο θεσπίζεται νέο καθεστώς για τη λειτουργία των συγκεκριμένων εταιρειών που μέχρι τώρα προέβαιναν σε εκβιασμούς εις βάρος των οφειλετών. Το νομοσχέδιο προβλέπει:

● Τη ρητή απαγόρευση της είσπραξης των χρηματικών ποσών που οφείλονται προς τράπεζες ή άλλες εταιρείες.

● Την απαγόρευση στις εισπρακτικές εταιρείες να ενοχλούν τους οφειλέτες για χρέη που απορρέουν από παράνομες και καταχρηστικές ρήτρες και όρους που περιλαμβάνονται σε συμβάσεις δανείων και καρτών. ● Την απαγόρευση να προχωρούν σε ενέργειες που από τον νόμο ασκούνται αποκλειστικά από δικηγόρους και δικαστικούς επιμελητές ●Την απαγόρευση να παραπλανούν τους καταναλωτές ή να διαταράσσουν το οικογενειακό και το εργασιακό τους περιβάλλον, με συμπεριφορές που προσβάλλουν την προσωπικότητα των καταναλωτών.

●Την απαγόρευση της πρόσβασης σε αρχεία οικονομικής συμπεριφοράς των καταναλωτών, στον Τειρεσία ή σε άλλα αρχεία για τη διακρίβωση της πιστοληπτικής ικανότητας του οφειλέτη ή τη διακρίβωση δυσμενών στοιχείων του οφειλέτη ή του εγγυητή.

●Τη διασφάλιση του τραπεζικού απορρήτου αλλά και την απαγόρευση της μεταβίβασης των απαιτήσεων των τραπεζών ή των εταιρειών σε τρίτους ώστε να μη διοχετεύονται στοιχεία οικονομικής συμπεριφοράς του οφειλέτη σε τρίτα πρόσωπα.

● Τη μαγνητοφώνηση και καταγραφή κάθε συνομιλίας των υπαλλήλων της εισπρακτικής εταιρείας με τους οφειλέτες, οι οποίοι θα πρέπει να ενημερώνονται πλήρως για τα στοιχεία και την ιδιότητα των υπαλλήλων των εταιρειών καθώς και για τον λόγο της επικοινωνίας.

●Την επιβολή προστίμων σε περίπτωση παραβάσεων που θα κυμαίνονται από 1.500 ευρώ μέχρι 1 εκατ. ευρώ.

Θα αλλάξουν όνομα
Επίσης, το σχέδιο νόμου προβλέπει με διατάξεις του ότι οι εταιρείες αυτές δεν θα λέγονται πλέον εισπρακτικές αλλά εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις. Θα δημιουργηθεί μητρώο καταχώρισής τους στο υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στη γενική γραμματεία Καταναλωτή και θα ιδρυθεί αυτοτελής υπηρεσία που θα διαχειρίζεται και θα παρακολουθεί την τήρηση του μητρώου.