12 Μαρ 2008

Διπλασίασαν τον φόρο στους μισθωτούς .


Διπλασιάστηκε την τελευταία πενταετία ο φόρος εισοδήματος που πληρώνει η μέση οικογένεια μισθωτών. Ενώ το 2003 πλήρωνε φόρο που αντιστοιχούσε στο 4,5% του εισοδήματός της, πέρυσι έφθασε να πληρώσει φόρο που αντιστοιχούσε στο 8,9%!
Τη μεγάλη αύξηση των φορολογικών βαρών για τους μισθωτούς στην Ελλάδα αποκαλύπτει έρευνα σοκ του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ). Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για μείωση των φορολογικών βαρών, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι από το 2004 και μετά οι μισθωτοί υπέστησαν πρωτοφανή φορο-ληστεία.
Πρόκειται για το αποτέλεσμα της «φορολογικής μεταρρύθμισης» της κυβέρνησης, η οποία συνοδεύτηκε από μέτρα και πολιτικές που όχι μόνο δεν οδήγησαν σε μείωση των φόρων για τους εργαζόμενους, αλλά επέφεραν σημαντική αύξηση.
Πρωταθλήτρια αύξησης
Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα, όπως προκύπτει από την ίδια μελέτη, η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια ανάμεσα στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά την αύξηση του φόρου εισοδήματος ως ποσοστού των αποδοχών. Η αύξηση αυτή κατατάσσει τη χώρα μας στην τρίτη υψηλότερη θέση μεταξύ των 30 χωρών-μελών του οργανισμού. Τα ευρήματα της μελέτης βασίζονται στα στοιχεία για τη φορολογία εισοδήματος στην Ελλάδα που έχει αποστείλει στον ΟΟΣΑ το υπουργείο Οικονομικών. Τα στοιχεία αυτά (στατιστικά φορολογικών δηλώσεων 2006, 2007), τα οποία ωστόσο δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στην Ελλάδα, είναι αποκαλυπτικά:
Από το 4,5% στο 9,1%
Η μέση οικογένεια στην Ελλάδα, η οποία αποτελείται από ένα ζευγάρι με δυο παιδιά, όπου εργάζονται και οι δυο γονείς και ο πατέρας λαμβάνει τον μέσο μεικτό μισθό (1.741
ευρώ μηνιαίως το 2007 με βάση τους μελετητές του ΟΟΣΑ) και η μητέρα το 67% του μέσου μισθού (1.166 ευρώ τον μήνα το 2007) είδε το φορολογικό της βάρος από το 2003 έως το 2007 να διπλασιάζεται.
Συγκεκριμένα, η παραπάνω οικογένεια κατέβαλε το 2003 φόρο εισοδήματος που αντιστοιχούσε στο 4,5% του ακαθάριστου εισοδήματός της. Το 2004 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 6,5%. Το 2005 (χρονιά που τέθηκε σε εφαρμογή νέα επαχθέστερη φορολογική κλίμακα από την κυβέρνηση) το ποσοστό φορολογικής επιβάρυνσης σημείωσε νέα άνοδο στο 7,1%, ενώ το 2006 λόγω κυρίως της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας το ποσοστό αυτό εκτοξεύτηκε στο 9,1%.
Πέρυσι μειώθηκε οριακά στο 8,9% του ακαθάριστου εισοδήματος του μέσου νοικοκυριού, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2003 (αύξηση 97,7%!). Βαρύς ο πέλεκυς της Εφορίας έπεσε και στους χαμηλόμισθους. Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ενώ ο άγαμος που λαμβάνει το 67% του μέσου μισθού δεν πλήρωνε το 2003 ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδήματος, ο φόρος εισοδήματος που κατέβαλε πέρυσι ανήλθε στο 2,9% του ακαθάριστου εισοδήματός του. Ακόμη πιο επώδυνες αποδείχθηκαν οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος της τελευταίας τετραετίας για τους άγαμους φορολογούμενους που λαμβάνουν τον μέσο μισθό. Ενώ το 2003 κατέβαλαν φόρο εισοδήματος όσο το 4,5% του ακαθάριστου εισοδήματός τους, πέρυσι κατέβαλαν στην Εφορία το 10,1% του εισοδήματός τους!
Διάβρωση εισοδημάτων
Οι μελετητές του ΟΟΣΑ αναφέρουν στη μελέτη ότι η Ελλάδα, μαζί με το Μεξικό και την Κορέα, είναι χώρες όπου η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε για το σύνολο των φορολογουμένων τα τελευταία χρόνια. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, η αύξηση των εισοδημάτων οδήγησε τους φορολογούμενους σε υψηλότερο φορολογικό κλιμάκιο χωρίς αυτό να συνοδευτεί από ουσιαστικές φορολογικές αλλαγές προς όφελός τους (π.χ. μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας). Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται από τον ΟΟΣΑ «δημοσιονομική διάβρωση» των εισοδημάτων. Σε αυτόν τον «δείκτη δημοσιονομικής διάβρωσης» η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη υψηλότερη θέση την περίοδο 2000- 2006. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η «διάβρωση» αυτή επήλθε κυρίως μετά το 2003.
Βάρυναν τα κλιμάκια, καταργήθηκαν απαλλαγές