31 Μαρ 2008

Οι 6 σωστές... άμυνες στον έλεγχο της Εφορίας.

Με έξι κινήσεις οι φορολογούμενοι που μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας μπορούν να μειώσουν τα πρόστιμα, να προφυλαχθούν από τυχόν αυθαιρεσίες των ελεγκτών, να προσβάλουν αποφάσεις για «φοροκαπέλα» και κυρώσεις και να αποφύγουν ακόμη και ποινικές διώξεις.


Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνει ο πολίτης που θα λάβει κλήση από την εφορία είναι να ζητήσει από τον ελεγκτή να του επιδώσει το αντίγραφο της εντολής ελέγχου κατά την πρώτη ημέρα επίσκεψής του στο γραφείο ή την επιχείρηση.

Η δεύτερη κίνηση και αφού παραλάβει το έγγραφο με την εντολή ελέγχου είναι να μειώσει το φοροκαπέλο. Μπορεί μέσα σε 10 ημέρες από την παραλαβή της έγγραφης πρόσκλησης από την εφορία να υποβάλει πριν από την έναρξη του ελέγχου αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ ή άλλων τελών και εισφορών και έτσι να μειώσει στο μισό τους πρόσθετους φόρους που θα του καταλογισθούν κατά τον έλεγχο για εκπρόθεσμη υποβολή των σχετικών δηλώσεων. Επίσης δικαιούται να υποβάλει ειδική δήλωση-αναφορά στην οποία θα αναγνωρίζει τις παραβάσεις στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων οι οποίες σχετίζονται με τις παραπάνω υποβαλλόμενες δηλώσεις και έτσι να πετύχει και μείωση στο 1/5 των χρηματικών προστίμων που επιβάλλονται για μη υποβολή ή ανακρίβεια δηλώσεων.

Κατάσχεση Σε περίπτωση κατάσχεσης των φορολογικών βιβλίων ο φορολογούμενος μπορεί με δικά του έξοδα να ζητήσει αντίγραφα ή φωτοτυπίες των κατασχεθέντων βιβλίων, στοιχείων και εγγράφων.

Η τρίτη κίνηση του φορολογούμενου μετά την αποπεράτωση του ελέγχου και την κοινοποίηση των καταλογιστικών πράξεων (φύλλα ελέγχου, αποφάσεις επιβολής προστίμων και άλλες κυρώσεις) και των εκθέσεων ελέγχου είναι να ζητήσει συμβιβασμό.

Η τέταρτη παρέμβαση είναι να αμφισβητήσει το πόρισμα του ελέγχου και κ να καταθέσει προσφυγή κατά της ελεγκτικής αρχής που συνέταξε την έκθεση.

Αν δεν κάνει τίποτε από τα παραπάνω ή υποβάλει αίτηση συμβιβασμού ή προσφυγή , τότε όλες οι καταλογισθείσες κυρώσεις από τα ελεγκτικά όργανα οριστικοποιούνται.

Ενα ακόμη όπλο είναι η προσφυγή στα δικαστήρια, αλλά η διαδικασία αυτή τραβάει σε μάκρος χρόνου. Το ένδικο αυτό μέσο ασκείται με την κατάθεση του σχετικού δικογράφου στην ελεγκτική αρχή που εξέδωσε την καταλογιστική πράξη και μπορεί να εμπεριέχει και αίτημα για διοικητική επίλυση της διαφοράς.

Αν επέλθει διοικητική επίλυση της διαφοράς η προσφυγή που ασκήθηκε δεν έχει κανένα αποτέλεσμα ή ισχύει μόνο για το μέρος που δεν επιλύθηκε η διαφορά.

Σε περίπτωση μη επίτευξης συμβιβασμού και άσκησης προσφυγής βεβαιώνεται αμέσως από τον αρμόδιο προϊστάμενο ποσοστό 10% του αμφισβητούμενου φόρου, τέλους ή εισφοράς. Ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε περίπτωση προσωρινού ελέγχου Φ.Π.Α. και παρακρατουμένων φόρων βεβαιώνεται το 100% της διαφοράς ανεξαρτήτως της άσκησης προσφυγής. Τα παραπάνω ποσά πρέπει να καταβληθούν από τον υπόχρεο εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου από τη βεβαίωση μήνα.

Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες δικαστικής άμυνας όπως η έφεση, η αναίρεση κ.ά. Ειδικότερα:

Εφεση μπορεί να υποβληθεί κατά αποφάσεων δικαστηρίων που εκδίδονται σε πρώτο βαθμό.

Αίτηση αναίρεσης μπορεί να ασκηθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά αποφάσεων που εκδίδονται είτε σε πρώτο και τελευταίο βαθμό. Η προθεσμία για την άσκηση έφεσης ή αναίρεσης είναι 60 ημέρες και αρχίζει από την κοινοποίηση της προσβαλλόμενης απόφασης.

Ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να ασκήσει και όλα τα λοιπά προβλεπόμενα ένδικα βοηθήματα και μέσα και γενικά να ζητήσει κάθε είδους προβλεπόμενη από τις ισχύουσες διατάξεις δικαστική προστασία.

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους φορολογικούς ελέγχους όπου περιγράφονται τα δικαιώματα των φορολογουμένων, υπάρχουν έξι τρόποι αντίδρασης απέναντι στις κινήσεις της Εφορίας.

1. ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ
Ο πολίτης που θα λάβει κλήση από την εφορία καταρχήν πρέπει να ζητήσει από τον ελεγκτή να του επιδώσει το αντίγραφο της εντολής ελέγχου κατά την πρώτη ημέρα επίσκεψής του στο γραφείο ή την επιχείρηση.

2. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εαν μέσα σε 10 ημέρες από την παραλαβή της έγγραφης πρόσκλησης και πριν από την έναρξη του ελέγχου υποβάλει αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ ή άλλων τελών και εισφορών και έτσι να μειώσει στο μισό τους πρόσθετους φόρους που θα του καταλογισθούν κατά τον έλεγχο για εκπρόθεσμη υποβολή των σχετικών δηλώσεων.

3. ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ
Μετά την αποπεράτωση του ελέγχου και την κοινοποίηση των καταλογιστικών πράξεων (φύλλα ελέγχου, αποφάσεις επιβολής προστίμων και άλλες κυρώσεις) και των εκθέσεων ελέγχου μπορεί να ζητήσει συμβιβασμό.

4. ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Μέσα σε 90 ημέρες από την κοινοποίηση του πορίσματος του ελέγχου μπορεί να το αμφισβητήσει καταθέτοντας προσφυγή κατά της ελεγκτικής αρχής που συνέταξε την έκθεση.

5. ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο φορολογουμενος μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια. Στην αντιπαράθεση με την εφορία υπάρχει και η λύση του δικαστικού συμβιβασμού.

6. ΕΦΕΣΗ
Αλλες δυνατότητες δικαστικής άμυνας είναι η έφεση, η αναίρεση, η άσκηση ανακοπής, η αίτηση αναστολής εκτέλεσης διοικητικών πράξεων, η αίτηση αναστολής εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων κ.λπ.

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ
Οι τρεις προϋποθέσεις και τα κέρδη

Ο φορολογούμενος μπορεί να αμφισβητήσει την ορθότητα των εκθέσεων ελέγχου και να υποβάλει στον προϊστάμενο της αρμόδιας ελεγκτικής αρχής αίτηση για διοικητική επίλυση της διαφοράς (συμβιβασμό) όσον αφορά τη βαρύτητα των παραβάσεων και το ύψος του πρόσθετου φόρου. Αυτό όμως πρέπει να γίνει μέσα σε προθεσμία 90 ημερών από την κοινοποίηση της έκθεσης.

Η αίτηση για συμβιβασμό με την εφορία θα πρέπει:

Να υποβληθεί εμπρόθεσμα

Ο φορολογούμενος να καταβάλει ποσό ίσο με το ένα πέμπτο (1/5) τού βάσει συμβιβασμού οφειλόμενου κύριου και πρόσθετου φόρου ή προστίμου κατά την υπογραφή της πράξης ή του πρακτικού συμβιβασμού ή το αργότερο μέσα στις δύο επόμενες εργάσιμες για τις Δ.Ο.Υ. ημέρες, με εξαίρεση τις υπό εκκαθάριση επιχειρήσεις.

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής από τον φορολογούμενο του παραπάνω ποσοστού φόρου ή προστίμου, ο συμβιβασμός θεωρείται ως μη γενόμενος

Να συνοδεύεται από αποδεικτικά στοιχεία και έγγραφα που θα τεκμηριώνουν την αμφισβήτηση του φορολογούμενου για τις αποφάσεις των ελεγκτών.

Βαρύνοντα λόγο για την αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος έχει ο προϊστάμενος της αρμόδιας ελεγκτικής αρχής. Αν τελικά η αίτηση για συμβιβασμό γίνει αποδεκτή, τα «κέρδη» για τον φορολογούμενο είναι ανάλογα με την περίπτωση τα εξής:

Μείωση στο 1/2 του προβλεπόμενου σε ορισμένες περιπτώσεις ποσοστού προσαύξησης του συντελεστή καθαρού κέρδους (π.χ. επί απόρριψης βιβλίων και στοιχείων κλπ.)

Μείωση του πρόσθετου όρου (προσαύξησης) στα τρία πέμπτα (3/5) του ποσού

Μείωση των προστίμων στο ένα τρίτο (1/3)

Διαγραφή όλων ή μέρους των προστίμων εφόσον κατά την εξέταση της αίτησης για συμβιβασμό αποδειχθεί ότι δεν υπήρξε φορολογική παράβαση

Επιμήκυνση των δόσεων για την καταβολή των βεβαιούμενων ποσών

Αρση της ποινικής δίωξης σε περίπτωση συνολικού συμβιβασμού για κάθε φορολογία.

Εφ.Εθνος 31/03/2008