24 Μαρ 2008

Βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.


1. Ποια δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν για τις εκπιπτόμενες δαπάνες;

Καμία δαπάνη δεν αναγνωρίζεται αν δεν συνοδεύεται από την αντίστοιχη βεβαίωση ή την απόδειξη κατά περίπτωση. Κι αν δεν υπάρχουν τα αποδεικτικά αυτά, ο φορολογούμενος μπορεί να συνυποβάλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 με τη δέσμευση να προσκομίσει τα στοιχεία εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

2. Ποια δικαιολογητικά υποβάλλονται για απαλλαγή αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής μέχρι 10 μέτρα από το τεκμήριο διαβίωσης;

Βεβαίωση εργοστασιακής αξίας για οχήματα: άνω 14 ίππων και αξίας μέχρι 50.000 ευρώ, άνω 14 ίππων καινούργια από 1.1.1993 και αξίας άνω 50.000 ευρώ, άνω 14 ίππων μεταχειρισμένα αποκτηθέντα από 1.1.1993, αποκτηθέντα από 1.1.2004 αξίας άνω 50.000.

Φωτοτυπία άδειας κυκλοφορίας για οχήματα: άνω 14 ίππων και ηλικίας άνω 10 ετών -δηλαδή καινούργια από 1.1.1993 και μετά, καθώς και μεταχειρισμένα αποκτηθέντα από 1.1.2004 με έτος πρώτης κυκλοφορίας μέχρι 31.12.1992 ή από 1.1.11993 αν είναι έως 14 ίπποι.

Για απαλλαγή από την τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης σκαφών αναψυχής μήκους μέχρι 10 μέτρων υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του κυρίου ή κατόχου ότι το σκάφος έχει ολικό μήκος κάτω των 10 μέτρων και ότι δεν έχει ναυτολογημένο πλήρωμα για ολόκληρο ή μέρος του έτους.

3. Ποια δικαιολογητικά υποβάλλονται για απαλλαγή από τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων σε αγορά με επαναπατριζόμενα κεφάλαια;

Το μοναδικό λογιστικό παραστατικό της συναλλαγής - εισαγωγής των κεφαλαίων που εκδίδει η τράπεζα που διενεργεί την εισαγωγή. Κι αν υπάρχει κοινός λογαριασμός ο ένας από τους συνδικαιούχους παίρνει το πρωτότυπο και οι λοιποί επικυρωμένα φωτοαντίγραφα, στα οποία σημειώνουν ενυπόγραφα ποιος έχει πάρει το πρωτότυπο και ποια είναι η ΔΟΥ του.

4. Γεωργικά εισοδήματα σημειώνονται και στο Ε3;

Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν γεωργική εκμετάλλευση, ανεξαρτήτως αν τηρούν ή όχι βιβλία, δεν συνυποβάλλουν το Ε3, το οποίο όμως μαζί με το Ε5 υποβάλλεται από όσους δηλώνουν εισοδήματα από γεωργική εκμετάλλευση.

5. Πώς αποδεικνύεται ότι ένα ακίνητο έμεινε κενό;

Προσκομίζονται φωτοαντίγραφα λογαριασμών ΔΕΗ ( 24,44€ 1,92%) ή ΕΥΔΑΠ ( 8,26€ -4,62%) ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, όπως κοινόχρηστα.

6. Πώς φορολογούνται εισοδήματα που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή;

Αν από σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας δεν προβλέπεται κάτι διαφορετικό ή αν δεν υπάρχει σύμβαση, τότε το εισόδημα που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματα και φορολογείται βάσει κλίμακας.

7. Ποιο ποσό κεφαλαίου προηγούμενων ετών που φορολογήθηκε ή νόμιμα έχει απαλλαγεί από τη φορολογία, αναγνωρίζεται για την κάλυψη τεκμαρτής δαπάνης;


Το τελικό ποσό που απομένει από τον συμψηφισμό θετικών και αρνητικών στοιχείων, καθώς και οποιοδήποτε άλλο ποσό που αποδειγμένα έχει εισπραχθεί. Κι αν δεν υπάρχουν δαπάνες ή είναι κάτω από 2.900 ευρώ, το ποσό που θα εκπέσει δεν μπορεί να είναι κάτω των 2.900 ευρώ. Και δεν ισχύει πλέον ο περιορισμός της πενταετίας.

8. Σε ποιόν κωδικό θα καταχωρηθεί η σύνταξη πολύτεκνης μητέρας;

Στα ποσά που απαλλάσσονται από φόρο και συγκεκριμένα στους κωδικούς 659-660 του πίνακα 6 του Ε1.

9. Αναγνωρίζονται οι δαπάνες για φάρμακα;

Μόνο τα φάρμακα που χορηγήθηκαν κατά τη νοσηλεία σε νοσοκομεία ή κλινικές και τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα έξοδα νοσηλείας.

10. Πώς δηλώνονται οι αναδρομικές αποδοχές;

Με συμπληρωματικές δηλώσεις στο έτος που ανάγονται.

11. Ποιες είναι οι τιμές ζώνης για προσδιορισμό ετήσιου τεκμαρτού μισθώματος για ιδιοκατοικούμενη ή μισθούμενη κύρια κατοικία πάνω από 200 τ.μ. και δευτερεύουσες κατοικίες πάνω από 150 τ.μ.;

Λαμβάνεται η τιμή ζώνης που ίσχυε την 1η Ιανουαρίου 2007.

12. Ισχύουν οι άτυπες δωρεές για κάλυψη τεκμηρίων;

Μόνο οι δωρεές χρηματικών ποσών για τις οποίες η φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί μέχρι την λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη.

13. Πώς μπορεί ο αγρότης, του οποίου το εισόδημα προσδιορίζεται με το αντικειμενικό σύστημα, να αποδείξει ύπαρξη κεφαλαίου προηγούμενων ετών για δικαιολόγηση τεκμηρίου;

Με βάση τα καθαρά κέρδη που έχει αναγράψει στις δηλώσεις του.

14. Ποια είναι αρμόδια ΔΟΥ για κατάθεση ιδιωτικών συμφωνητικών μισθώσεως ακινήτων;

Οποιαδήποτε ΔΟΥ.

15. Ποιες είναι οι προθεσμίες κατάθεσης των ιδιωτικών συμφωνητικών μίσθωσης ακινήτων;

Εντός 30 ημερών από τη σύνταξή τους.

16. Ποια δικαιολογητικά ή έντυπα συμπληρώνονται για έκδοση πιστοποιητικών που αφορούν μεταβιβάσεις ακινήτων ή αγωγές εξώσεων;

Για να γίνει μεταβίβαση ακινήτου υποβάλλεται στον συμβολαιογράφο υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν δηλωθεί εμπρόθεσμα τα μισθώματα του ακινήτου κατά την τελευταία διετία πριν από τη μεταβίβαση ή αντιστοίχως θα δηλώνεται στον συμβολαιογράφο ότι το ακίνητο δεν απέφερε εισόδημα κατά την τελευταία πενταετία. Και διατηρείται το πιστοποιητικό του άρθρου 81 σε εκδίκαση αγωγής έξωσης και σε εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης.

17. Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για αναγνώριση ως προστατευομένων μελών των άγαμων τέκνων μέχρι 20 ετών που δεν σπουδάζουν και άγαμων μέχρι 27 ετών που σπουδάζουν, εφόσον είναι γραμμένα στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ;

Απαιτείται εκτός από τη βεβαίωση της σχολής αν το τέκνο σπουδάζει και βεβαίωση του ΟΑΕΔ υπογεγραμμένη από τον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας του ότι μέσα στο 2007 ήταν εγγεγραμμένο στα μητρώα ανέργων του.

18. Πώς υπολογίζεται η προκαταβολή φόρου επόμενου οικονομικού έτους σε φορολογουμένους με εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και εισοδήματα από λοιπές πηγές;

Ως προκαταβολή υπολογίζεται το 55% του φόρου που αναλογεί στο συνολικό (πραγματικό ή τεκμαρτό) εισόδημα το κρινόμενο έτος. Κι αν υπάρχουν εισοδήματα για τα οποία ο φόρος παρακρατήθηκε στην πηγή, ο φόρος αυτός θα εκπέσει από τον φόρο που πρέπει να βεβαιωθεί ως προκαταβολή.

19. Πώς υποβάλλεται η φορολογική δήλωση σε περίπτωση θανάτου ενός των συζύγων;

Υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις. Δηλαδή, μία στο όνομα του αποβιώσαντος από τους κληρονόμους του και μία στο όνομα του άλλου συζύγου.

20. Ποια η φορολογική κλίμακα που θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του οικον. έτους 2008;

Η νέα φορολογική κλίμακα έχει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και 10.500 ευρώ για λοιπούς φορολογούμενους και φορολόγηση με 15% των επόμενων 1.500 ευρώ, συντελεστή 29% για το εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και μέχρι τα 30.000 ευρώ, 39% για τα επόμενα 45.000 ευρώ και 40% για τα πάνω των 75.000 ευρώ.

21. Σε ποιο εισόδημα επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος;


Στο ακαθάριστο ποσό από ακίνητα, εκτός από το απαλλασσόμενο εισόδημα από ιδιοκατοίκηση, με συντελεστή 1,5%. Σε κατοικίες επιφάνειας άνω 300 τ.μ. η καθεμιά ο συντελεστής γίνεται 3%.