6 Ιαν 2008

Τέσσερα "έξυπνα τρυκ" για να ελαττώσετε το φόρο του 2008

Από σήμερα κιόλας μπορεί με τις κατάλληλες κινήσεις ένας φορολογούμενος να διασφαλίσει μια σημαντική μείωση του φόρου που θα καταβάλει το 2008, αν όχι μάλιστα και να τον μηδενίσει. Οι κυριότερες από τις κινήσεις αυτές είναι τέσσερις και αυτές συνίστανται στις εξής:

Πρώτον, να διαφυλάξει όλες τις αποδείξεις για τα ποσά τα οποία κατέβαλε από 1ης Αυγούστου 2007 σε:


- ουζερί, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, ψητοπωλεία, μεζεδοπωλεία, τσιπουράδικα, ζυθοπωλεία, σνακ μπαρ.

- σχολές χορού, σχολές πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, ωδεία, κολυμβητήρια, κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές, μασέρ.

- τεχνικούς κλιματισμού για επισκευή και συντήρηση εγκαταστάσεων και συσκευών κλιματισμού.


- ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές και λοιπούς επαγγελματίες που ασχολούνται με την επισκευή και συντήρηση οικοδομών, όπως ξυλουργούς, επαγγελματίες τοποθέτησης πλακιδίων, υαλοπινάκων και μεταλλικών κουφωμάτων.


Σημειώνεται, ότι το 40% του συνόλου των ποσών αυτών εκπίπτει από το εισόδημα που θα δηλωθεί το 2008, καθώς και ότι έκπτωση από το εισόδημα αναγνωρίζεται μέχρι συνολικού ποσού 8.000 ευρώ. Βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση για να αναγνωρισθεί η έκπτωση αυτή, είναι η διαφύλαξη των σχετικών αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, ώστε να προσκομισθούν μαζί με τη φορολογική δήλωση.

Δεύτερον, να συγκεντρώσει όλες τις αποδείξεις για ιατρικές δαπάνες. Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, το 20% των εξόδων που καταβάλλει εφέτος κάθε φορολογούμενος για επισκέψεις σε ιατρούς, εξετάσεις σε εργαστήρια ή νοσοκομεία, για νοσηλεία στην Eλλάδα ή στο εξωτερικό, για περίθαλψη ηλικιωμένων ή αναπήρων παιδιών που τον βαρύνουν, καθώς και για απασχόληση νοσοκόμου, εκπίπτει από το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα το οποίο θα δηλώσει στη φορολογική δήλωση του 2008. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης είναι 6.000 ευρώ. Πρέπει, συνεπώς, κάθε φορολογούμενος που πραγματοποιεί φέτος δαπάνες για ιατρική ή νοσοκομειακή περίθαλψη να κρατήσει όλες τις σχετικές αποδείξεις (αποδείξεις αμοιβών των γιατρών, αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από εργαστήρια, αποδείξεις είσπραξης νοσηλίων κ.λπ.). Για να αναγνωρισθεί η δαπάνη νοσηλείας χρειάζεται και βεβαίωση του διευθυντή του νοσοκομείου για το χρόνο νοσηλείας και το ποσό των εξόδων αυτής, ενώ για να αναγνωρισθεί η δαπάνη αμοιβής του νοσοκόμου χρειάζεται και βεβαίωση του θεράποντος γιατρού με την οποία βεβαιώνεται η ανάγκη απασχόλησης νοσοκόμου.

Τρίτον
, να συγκεντρώσει και να διαφυλάξει όλες τις αποδείξεις για δίδακτρα που κατέβαλε το 2007 σε φροντιστήρια. Για κάθε μέλος της οικογενείας του φορολογουμένου για το οποίο καταβάλλονται δίδακτρα σε φροντιστήρια μαθημάτων ή ξένων γλωσσών η Εφορία αναγνωρίζει στο φορολογούμενο μείωση φόρου ίση με το 20% της καταβληθείσας δαπάνης διδάκτρων. Το ποσό της δαπάνης των διδάκτρων το οποίο λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της μείωσης του φόρου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 1.200 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας. Συνεπώς, το ανώτατο ποσό κατά το οποίο θα μειωθεί ο φόρος είναι τα 240 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας του φορολογουμένου. Είναι λοιπόν αναγκαίο ο φορολογούμενος να φυλάξει τις αποδείξεις πληρωμής των διδάκτρων, γιατί θα του χρησιμεύσουν προκειμένου να τις συνυποβάλει με τη φορολογική του δήλωση και η Εφορία να του αναγνωρίσει για έκπτωση τη σχετική δαπάνη.

Τέταρτον, να διαφυλάξει τους λογαριασμούς για τα ακίνητα, που δεν κατοικούνται. Όποιος φορολογούμενος είναι ιδιοκτήτης διαμερίσματος που έμεινε κενό τουλάχιστο για 6 μήνες μέσα στο 2007 πρέπει να φυλάξει τους λογαριασμούς του OTE ή τυχόν άλλους λογαριασμούς (κοινοχρήστων, ΔEH, EYΔAΠ κ.λπ.) από τους οποίους προκύπτει ότι πράγματι το ακίνητο ήταν κενό. Mόνο εάν συνυποβάλει με τη δήλωση τους λογαριασμούς αυτούς μπορεί να αποδείξει ότι το ακίνητο ήταν κενό και να απαλλαγεί από την επιβολή φόρου για τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης ή δωρεάν παραχώρησης.