12 Ιαν 2008

5 λάθη στο Ε9 φουσκώνουν τον φόρο στα ακίνητα.


Πέντε λάθη στο Ε9 βάζουν φωτιά στον λογαριασμό του φόρου κατοχής ακινήτων. Πρόκειται για λάθη που αφορούν στον τρόπο με τον οποίο δήλωσαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των ακινήτων τους και τα οποία εφόσον δεν διορθωθούν θα αναγκάσουν χιλιάδες φορολογουμένους να πληρώσουν περισσότερο φόρο κατοχής ακινήτων από αυτόν που τους αναλογεί.

Για τη διόρθωση των λαθών στο έντυπο ακίνητης περιουσίας Ε9 που υπέβαλαν οι φορολογούμενοι το 2005 και τα επόμενα χρόνια έχει δοθεί προθεσμία έως τις 25 Φεβρουαρίου με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως, η διόρθωση των λαθών στο Ε9 σηματοδοτεί έναν νέο γύρο ταλαιπωρίας για τους φορολογουμένους, οι οποίοι το 2008 θα αναγκασθούν να επισκεφθούν την Εφορία εν όψει της επιβολής του νέου φόρου κατοχής.
Οδηγούν σε επιβάρυνση
Σύμφωνα με ειδικούς περί τα φορολογικά θέματα και συγκεκριμένα το περιουσιόλογιο της Εφορίας, τα πέντε συνηθέστερα λάθη που πραγματοποιήθηκαν στις δηλώσεις Ε9 και οδηγούν σε επιβάρυνση όσον αφορά τον φόρο κατοχής ακινήτων είναι:

  1. Η δήλωση στο Ε9 ως οικοπέδων των εκτάσεων που βρίσκονται εκτός σχεδίου και θεωρούνται τυπικά ως αγροτεμάχια. Οι φορολογούμενοι που έκαναν αυτό το λάθος, αντί να δηλώσουν τα εκτός σχεδίου οικόπεδα στον δεύτερο πίνακα του Ε9, όπου δηλώνονταν τα αγροτεμάχια, τα ανέγραψαν στον πρώτο πίνακα όπου έπρεπε να δηλωθούν τα εντός σχεδίου οικόπεδα. Με δεδομένο ότι από τον φόρο κατοχής απαλλάσσονται τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, χιλιάδες φορολογούμενοι, αν δεν προχωρήσουν στη σχετική διόρθωση, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο κατοχής για ιδιοκτησία γης η οποία όμως απαλλάσσεται από τη φορολογία. Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος έχει ένα εκτός σχεδίου οικόπεδο στην Παλλήνη. Κανονικά έπρεπε να το δηλώσει ως αγροτεμάχιο. Αν το έχει δηλώσει ως οικόπεδο θα του χρεώσει φόρο κατοχής η Εφορία.

  2. Η αναγραφή στο Ε9 και των χιλιοστών οικοπέδου που αναλογούν σε διαμέρισμα. Η Εφορία σε αυτήν την περίπτωση θεωρεί ότι ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του δύο διαφορετικά ακίνητα: Πρώτον, το διαμέρισμα που δήλωσε ο φορολογούμενος και δεύτερον συνιδιοκτησία σε ένα οικόπεδο. Έτσι θα κληθεί να πληρώσει φόρο κατοχής όχι μόνο για το διαμέρισμα, όπως οφείλει, αλλά και για τα χιλιοστά του οικοπέδου που αναλογούν στο διαμέρισμα τα οποία όμως απαλλάσσονται από τη φορολογία αφού στην αντικειμενική αξία του διαμερίσματος είναι ουσιαστικά ενσωματωμένη και η αξία των χιλιοστών του οικοπέδου που αναλογούν στο διαμέρισμα.

  3. Η λανθασμένη αναγραφή του έτους κατασκευής ενός ακινήτου. Πολλοί φορολογούμενοι δήλωσαν ως έτος κατασκευής του ακινήτου τους τον χρόνο απόκτησής του ή τον χρόνο που πρωτοκατοίκησαν σε αυτό. Ωστόσο, έπρεπε να δηλώσουν τον χρόνο έκδοσης της σχετικής οικοδομικής άδειας. Όσοι έχουν κάνει αυτό το λάθος εμφανίζονται στην Εφορία να έχουν στην κατοχή τους νεώτερα ακίνητα σε σχέση με την πραγματική τους ηλικία, με αποτέλεσμα να μην καρπώνονται όλη τη μείωση της αντικειμενικής τιμής που αφορά την παλαιότητα. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος εξέδωσε την οικοδομική άδεια του σπιτιού του το 1985. Το αποπεράτωσε όμως και κατοίκησε σε αυτό το 1989. Στο Ε9 πρέπει να αναγραφεί το 1985. Αν ο φορολογούμενος δήλωσε το 1989, τότε θα πληρώσει αυξημένο φόρο αφού το ακίνητό του εμφανίζεται στο Ε9 ως 4 ετών νεώτερο.

  4. Ο τρόπος δήλωσης των βοηθητικών χώρων. Πολλοί φορολογούμενοι δήλωσαν ως ξεχωριστές ιδιοκτησίες χώρους αποθηκών ή θέσεων στάθμευσης σε κοινόχρηστο χώρο. Σε αυτήν την περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν φόρο, τον οποίο θα γλιτώσουν εφόσον κάνουν τροποποιητική δήλωση. Να σημειωθεί ότι στο Ε9 έπρεπε να αναγραφούν μόνο αποθήκες ή θέσεις στάθμευσης για τις οποίες υπάρχει ξεχωριστή ιδιοκτησία και έχουν χιλιοστά επί του οικοπέδου.

  5. Δήλωση ως πλήρους κυριότητας των ακινήτων στα οποία ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του μόνο την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία. Με βάση τη φορολογική νομοθεσία ο φόρος κατοχής στα ακίνητα των οποίων η κυριότητα έχει χωριστεί σε ψιλή και σε επικαρπία επιμερίζεται ανάλογα με την αξία καθενός από τα δύο εμπράγματα δικαιώματα. Ο φορολογούμενος που δήλωσε πλήρη κυριότητα σε ακίνητο στο οποίο έχει μόνο την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία θα κληθεί να πληρώσει αυξημένο φόρο κατοχής.

Τα Νέα 3/1/08