28 Φεβ 2008

Έξι οδηγίες για 120.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Με μειωμένο συντελεστή 20% από 22% θα φορολογηθούν τα κέρδη που είχαν το 2007 περισσότερες από 120.000 μικρομεσαίες προσωπικές επιχειρήσεις (ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες). Οι ΟΕ και ΕΕ που τηρούν βιβλία Α ή Β κατηγορίας του ΚΒΣ θα υποβάλουν φέτος τη φορολογική τους δήλωση (έντυπο Ε5) από την 1η έως 15 Απριλίου ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Με χθεσινή εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών παρέχει οδηγίες και διευκρινήσεις για τη σωστή συμπλήρωση του εντύπου Ε5. Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

1. Ο φορολογικός συντελεστής για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, καθώς και τις κοινωνίες που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, είναι 20%.
2. Ο φορολογικός συντελεστής για τις αστικές εταιρίες κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα και συμμετοχικές ή αφανείς εταιρείες είναι 25%. Με τον ίδιο συντελεστή θα φορολογηθούν και οι δικηγορικές συμβολαιογραφικές εταιρείες.
3. Οι οικοδομικές και τεχνικές επιχειρήσεις που είναι Ο.Ε και Ε.Ε. στον κωδικό 100 «Τεκμαρτά κέρδη τεχνικών εταιρειών» του πίνακα Δ του εντύπου Ε5, αναγράφουν τυχόν τεκμαρτά κέρδη που πραγματοποιούν από την πώληση ανεγειρόμενων οικοδομών ή την εκτέλεση παλαιών δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων. Τα εν λόγω κέρδη προκύπτουν από τη συμπλήρωση των αντίστοιχων πινάκων του Ε3. Περαιτέρω, οι ανωτέρω υπόχρεοι θα αναγράψουν κατά περίπτωση στους κωδικούς 016 «κέρδη χρήσης» ή 017 «Ζημιές χρήσης» του ίδιου πίνακα το τελικό αποτέλεσμα (κέρδος ή ζημία) από την πώληση οικοδομών ή την εκτέλεση δημόσιων ή ιδιωτικών τεχνικών έργων των οποίων το αποτέλεσμα προσδιορίζεται με λογιστικό τρόπο. Η ζημία που ενδεχόμενα προκύπτει από νέα έργα, δηλαδή από αυτά που αναλαμβάνονται μετά την 1.1.2007 συμψηφίζεται με τα τεκμαρτά κέρδη των παλαιών έργων.
4. Στον πίνακα Ε όπου αναγράφονται τα εισοδήματα από ακίνητα, προστέθηκαν οι κωδικοί 406 και 407 (το οικον. έτος 2007 αναγράφονταν από το φορολογούμενο χειρόγραφα) καθώς και οι κωδικοί 408 και 409. Ειδικότερα:

# Στους κωδικούς 400, 405 αναγράφεται το ακαθάριστο και καθαρό εισόδημα αντίστοιχα από εκμίσθωση και υπεκμίσθωση καταστημάτων, γραφείων κ.λπ. για το οποίο βεβαιώνεται χαρτόσημο 3% πλέον ΟΓΑ χαρτοσήμου 20%.
# Στους κωδικούς 406, 407 αναγράφεται το ακαθάριστο και καθαρό εισόδημα αντίστοιχα από εκμίσθωση και υπεκμίσθωση κατοικιών για το οποίο βεβαιώνεται χαρτόσημο.
# Στους κωδικούς 408, 409 αναγράφεται το ακαθάριστο και καθαρό εισόδημα αντίστοιχα από εκμίσθωση και υπεκμίσθωση ακινήτων που δεν βαρύνονται με χαρτόσημο, όπως ποσά άυλης εμπορικής αξίας που καταβλήθηκαν πέρα από τα ενοίκια από το μισθωτή κατά τη μίσθωση ακινήτου, εισόδημα από εκμίσθωση βιομηχανοστασίων, εμπορικών κέντρων που επέλεξαν την υπαγωγή σε ΦΠΑ κ.λπ.
# Στους κωδικούς 410, 415 αναγράφεται το ακαθάριστο και καθαρό εισόδημα αντίστοιχα από ιδιόχρηση ή δωρεάν παραχώρηση ακινήτου.

5. Στον πίνακα Η του εντύπου Ε5 προστέθηκε ο κωδικός 071 «έκπτωση λόγω απασχόλησης ατόμων με αναπηρία» και αφορά τις εταιρείες Ο.Ε., Ε.Ε. κ.λπ. ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων του ΚΒΣ που τηρούν, οι οποίες αφαιρούν από τα καθαρά τους κέρδη το ποσό των 1.500 ευρώ για κάθε άτομο που απασχολούν μέσα στη χρήση το οποίο έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
6. Οι εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε. κ.λπ.) που έχουν ως λογιστικό αποτέλεσμα «ζημία» θα αναγράψουν στον πίνακα Ι του εντύπου Ε5, τα ονοματεπώνυμα και ΑΦΜ των εταίρων-μελών τους, το ποσοστό συμμετοχής τους στην εταιρεία, καθώς και τα ΑΦΜ άλλων νομικών προσώπων από τα οποία έχουν τυχόν εισπράξει επιχειρηματική αμοιβή. Ευνόητο, στην περίπτωση αυτή δεν θα συμπληρωθούν οι κωδικοί 621, 622, 623 και 505, 506, 507 που αφορούν επιχειρηματική αμοιβή.