3 Φεβ 2008

Το ξέπλυμα στους φορολογικούς παραδείσους.


Το ξέπλυμα του χρήματος που προέρχεται από παράνομες συναλλαγές δεν γίνεται μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων. Αν επιχειρηθεί να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί ο μη έλεγχος και η ατιμωρησία. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχει συνεργός ή συνεργοί, οι οποίοι τιμωρούνται με φυλάκιση δύο ετών.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1 του Ν. 2331/1995 όπως η διάταξη αυτή ισχύει μετά την αντικατάστασή της με το άρθρο 2 του Ν. 3424/2005, θεωρείται εγκληματική δραστηριότητα κάθε αξιόποινη πράξη που τιμωρείται με ποινή στερητική της ελευθερίας, της οποίας το ελάχιστο όριο είναι άνω των έξι μηνών και από την τέλεσή της προέκυψε περιουσία τουλάχιστον 15.000 ευρώ. Κατά συνέπεια, αν σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα από αυτά που αναφέρονται στον Ν. 3424/2005 κατατεθεί ποσό πάνω από 15.000 ευρώ και αν η προέλευση του ποσού αυτού δεν δικαιολογείται επαρκώς από τον καταθέτη, το πιστωτικό ίδρυμα οφείλει άμεσα, και όχι εντός ευλόγου χρόνου, να ενημερώσει την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, καθώς και την Εθνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Αν η διακίνηση κεφαλαίων γίνεται ηλεκτρονικώς, η ενημέρωση των παραπάνω Αρχών ισχύει και για ποσά μικρότερα των 15.000 ευρώ.

Η διακίνηση κεφαλαίων από παράνομες συναλλαγές γίνεται κυρίως μέσω των εξωχωρίων εταιρειών. Οι εταιρείες αυτές δεν έχουν αριθμό φορολογικού μητρώου, ως διεύθυνση της έδρας τους αναγράφεται συνήθως το Box Office, δηλαδή εταιρεία γραμματοκιβωτίου, και λειτουργούν σε «τριγωνική» σχέση. Από άλλη χώρα αποστέλλονται «εμπορεύματα», από άλλη χώρα εκδίδεται το παραστατικό στοιχείο, άλλη χώρα είναι ο παραλήπτης. Ο ΟΟΣΑ με έγγραφό του έχει συντάξει λίστα των φορολογικών «παραδείσων» όπου λειτουργούν οι υπεράκτιες εταιρείες, την οποία παραθέτουμε:

* Ανδόρα

* Ανγκουίλα - εξαρτώμενο έδαφος του Ην. Βασιλείου

* Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

* Αρούμπα - ανήκει στην Ολλανδία

* Κοινοπολιτεία των Νήσων Μπαχάμες

* Μπαχρέιν

* Μπελίζ

* Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι - εδάφη του Ην. Βασιλείου

* Νήσοι του Κουκ - εξαρτώμενο έδαφος της Ζηλανδίας

* Δομινικανή Κοινοπολιτεία

* Γιβραλτάρ - εξαρτώμενο έδαφος του Ην. Βασιλείου

* Γρενάδα

* Γκέρνσεϊ/Σαρκ/Αλδερνέι - εξαρτώμενα εδάφη από το Στέμμα της Αγγλίας

* Νήσος του Μαν - εξαρτώμενο έδαφος από το Στέμμα της Αγγλίας

* Τσέρσεϊ - εξαρτώμενο έδαφος από το Στέμμα της Αγγλίας

* Λιβερία

* Πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν

* Δημοκρατία των Μαλδιβών

* Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ

* Πριγκιπάτο του Μονακό

* Μοντσεράτ - έδαφος του Ην. Βασιλείου

* Δημοκρατία του Ναούρου

* Ολλανδικές Αντίλες - έδαφος της Ολλανδίας

* Νίουι - συνδεδεμένο με τη Ν. Ζηλανδία

* Παναμάς

* Σαμόα

* Δημοκρατία των Σεϋχελλών

* Αγ. Λουκία

* Ομοσπονδία του Αγ. Χριστόφορου και Νέβις

* Αγ. Βικέντιος και Γκρεναντίνες

* Τόνγκα

* Τουρκς και Κάικος - εδάφη του Ην. Βασιλείου

* Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ

* Δημοκρατία του Βανουάτου.