21 Νοε 2010

Financial Times: Το 2011 η ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας


Η «επικείμενη», όπως χαρακτηρίζεται, ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας προσδιορίζεται χρονικά στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2011 σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο « The Greek debt drama would be better played sooner than later», δηλαδή το «ελληνικό δράμα χρέους θα είναι καλύτερα να παιχθεί μια ώρα αρχύτερα».

Σύμφωνα με τον οικονομικό συντάκτη της εφημερίδας John Dizard, «υπάρχει διαμάχη τραπεζιτών και δικηγόρων για την κατάλληλη χρονική στιγμή που θα πρέπει να ανακοινωθεί η ελεγχόμενη πτώχευση (orderly default)». «Κάποιοι πιστεύουν ότι η σοκαριστική, δραματική ανακοίνωση και η έξαλλη δημόσια αντίδραση θα έπρεπε να γίνουν στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, ενώ άλλοι πιστεύουν πως το τρίτο τρίμηνο είναι καταλληλότερο», τονίζει ο συντάκτης και σημειώνει ότι «ένα γεγονός στο τρίτο τρίμηνο είναι πιο κοντά στην παράδοση των εθνικών πτωχεύσεων, αλλά οι δικαστές στη Γερμανία και οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι εμφανώς κουρασμένοι με τις ευρω-προσπάθειες και πιθανόν να επισπεύσουν τις εξελίξεις αφήνοντας το 3ο τρίμηνο του 2011 ελεύθερο για διακοπές. Έχοντας σχεδιάσει τις διακοπές μου για τον Αύγουστο, θα πάρω την ηθική απόφαση που είναι η καλύτερη για όλους, αντιμετωπίζοντας τα γεγονότα και εγγράφοντας επενδυτικές ζημιές μια ώρα αρχύτερα».

Στο άρθρο των Financial Times προβλέπεται, πως το θέμα της αφερεγγυότητας των εθνικών οικονομιών, μετά την αντιμετώπιση του προβλήματος της Ιρλανδίας, θα επανέλθει την εβδομάδα που έρχεται, με αποτέλεσμα να ξαναστραφεί η προσοχή στην Ελλάδα καθώς ταυτίζεται χρονικά με την ολοκλήρωση των ελέγχων από την τρόικα. «Είναι ήδη κατανοητό πως οι στόχοι για τις δαπάνες και τα έσοδα του ελληνικού κράτους δε θα έχουν επιτευχθεί. Παρόλα αυτά η επόμενη δόση των 9 δισ. ευρώ θα αποδεσμευτεί τον επόμενο μήνα, καθώς η προφανής ειλικρίνεια και οι νέες, αναθεωρημένες υποσχέσεις γίνονται δεκτές σαν να πρόκειται για πραγματική συμμόρφωση», τονίζει ο Τζον Ντίζαρντ, προσθέτοντας ότι «δεν θα υπάρχει συστημική κρίση το Δεκέμβριο και πως η πραγματικότητα - δηλαδή η επικείμενη ελεγχόμενη πτώχευση - μπορεί να περιμένει. Για πόσο όμως;».