20 Φεβ 2011

Φορο-παγίδα για 590.000 οφειλέτες

«Παγίδα» για 590.000 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο στήνει το υπουργείο Οικονομικών με το νέο έντυπο της φορολογικής δήλωσης. Οι φορολογούμενοι αυτοί με το έντυπο της φορολογικής δήλωσης του 2011, καλούνται να εξοφλήσουν άμεσα τις οφειλές τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων.

Πάνω στο έντυπο Ε1 που θα συμπληρώσουν και θα υποβάλουν στην Εφορία, θα υπάρχει ειδική σημείωση με το ποσό της οφειλής και κλήση για την άμεση τακτοποίησή της, καθώς οι 590.000 αυτοί φορολογούμενοι έχουν εντοπιστεί έπειτα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου, με όποιον τρόπο και να υποβάλουν τη δήλωσή τους, είτε ηλεκτρονικά είτε ταχυδρομικά είτε αυτοπροσώπως, δύσκολα θα μπορέσουν να αποφύγουν την εξόφληση του ληξιπρόθεσμου χρέους τους. Ο εφοριακός κατά την παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων θα βλέπει στο έντυπο ποιοι χρωστούν καθώς και το ακριβές ποσό της οφειλής τους, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού μέσω του Taxis να ελέγχουν αν οι οφειλέτες έχουν προχωρήσει ή όχι σε τακτοποίηση των χρεών τους προς το Δημόσιο.

Τέτοιες οφειλές μπορεί να προέρχονται από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, φόρο μισθωτών υπηρεσιών ακόμη και κλήσεις της Τροχαίας.

Για όσους αδιαφορήσουν και δεν εξοφλήσουν τα χρέη τους η Εφορία θα δρομολογήσει κατά προτεραιότητα διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών, με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων.

Σημειώνεται ότι η Εφορία έχει βγάλει ήδη 15 ακίνητα στο «σφυρί» και έχει προχωρήσει σε 220 κατασχέσεις ακινήτων μεγαλοοφειλετών σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κολωνάκι, Εκάλη, Φιλοθέη, Βουλιαγμένη, Ψυχικό και Βούλα.