24 Φεβ 2011

Ελκυστικά επιτόκια για καταθέσεις προθεσμίας

AΠOΔOΣEIΣ υψηλότερες του 5% (κυρίως από τα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα) προσφέρουν οι τράπεζες για προθεσμιακές καταθέσεις ετήσιας διάρκειας, λόγω των πιέσεων που ασκούνται στη ρευστότητά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, τα προσφερόμενα αυτή την περίοδο (Φεβρουάριος 2011) επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις ετήσιας διάρκειας έχουν ως εξής:

FBBank: 5,13% (πρόγραμμα 4άρων 3μήνων-4,5%),

Proton Bank: 5% (μηνιαία απόδοση τόκων – κλιμακωτό 3%-9%, 4,8% σταθ. επιτόκιο),

Πανελλ. Τράπεζα: 4,70% (μικτό), ΤΠΔ: 4,60%,

Ελληνική Τράπεζα: 4,50%, Probank: 4,40%,

Attica Bank: 4,27% (πληρωμή τόκων 16 μηνών),

T Bank: 4,11% (πρόγραμμα 5μηνο με 5%),

Emporiki Bank: 4% (πρόγραμμα με 3,15%-5%),

Eurobank: 3,80%, Marfin: 3,75%,

ATE Bank: 3,60%,

Geniki Bank: 3,60%,

Millennium Bank: 3,50%,

Τράπεζα Πειραιώς: 3,30% (προπληρωμή τόκων),

Τράπεζα Κύπρου: 3,30% (κλιμακωτό απο 2,85%-3,60%-πρόγραμμα ανά 3μηνο με 3,23%),

Εθνική Τράπεζα: 3,20%,

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: 3,10% μικτό (κλιμάκωση ανά 3μηνο έως 3,55-3μηνο πρόγραμμα με 5%),

Alpha Bank: 3,05% (καταβλητοί τόκοι κάθε μήνα),

Citibank: 2,5%,

HSBC: 2,5% (μικτό με προκαταβολή τόκων).

Οι λογαριασμοί προθεσμίας στην απλούστερη μορφή τους έχουν συγκεκριμένη διάρκεια και σταθερό επιτόκιο, τα οποία συμφωνούνται στην αρχή της κατάθεσης. Οι τόκοι καταβάλλονται στη λήξη ή ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προσφέροντας σταθερό πρόσθετο εισόδημα στον καταθέτη. Κάποιες τράπεζες προσφέρουν πακέτα προθεσμιακών λογαριασμών, τα οποία συνδυάζουν βραχυπρόθεσμης διάρκειας προϊόντα με μακροπρόθεσμα, με στόχο να διατηρήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη ρευστότητα. Το επιτόκιο είναι υψηλότερο για τη μικρότερης διάρκειας κατάθεση και σε κανονικό επίπεδο για το υπόλοιπο μέρος.

Σε καταθέσεις «κλειδωμένης» διάρκειας υπάρχει, σε ορισμένα προγράμματα, η δυνατότητα να δίνονται τόκοι σε τακτά διαστήματα ή να αυξάνεται η απόδοση από μήνα σε μήνα, ή από τρίμηνο σε τρίμηνο ή από έτος σε έτος, ώστε το επιτόκιο να φθάνει ως και το 9%. Μια παραλλαγή συνίσταται στο μπόνους – υψηλότερο επιτόκιο που παίρνει ο καταθέτης που δεν αποσύρει τα κεφάλαιά του στην «επέτειο» του προϊόντος. Τέλος, εξειδικευμένα προϊόντα προσφέρουν οι τράπεζες σε πιο «προχωρημένους» καταθέτες, όπως προθεσμιακές καταθέσεις που συνδυάζονται με ομόλογα του Δημοσίου και δίνουν σε μέρος της επένδυσης υψηλά επιτόκια της τάξης του 8% για μικρές διάρκειες ή ακόμα και 10% για μεγαλύτερες.

Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και μέρος των τραπεζιτών έχουν επισημάνει επανειλημμένως την ανάγκη αποκλιμάκωσης των καταθετικών επιτοκίων, ώστε να μειωθεί το κόστος που μετακυλίεται στους δανειολήπτες. Στην παρούσα συγκυρία οι καταθέτες είναι οι μόνοι που κερδίζουν, σε αντίθεση με τους δανειολήπτες, που βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να αυξάνεται. Οσοι έχουν κεφάλαια προς κατάθεση/επένδυση μπορούν να επωφεληθούν από την αδυναμία των τραπεζών, παίζοντας ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, με την προϋπόθεση ότι θα κάνουν καλή έρευνα αγοράς πριν αποφασίσουν.