23 Φεβ 2011

Ο Καντάφι έχει χάσει...


Ο ηγέτης της Λιβύης έχει χάσει και τους τρείς πυλώνες της εξουσίας του.Τις φυλές,τον στρατό και την διπλωματία.Κρίνοντας από την απελπισμένη ομιλία του χθες βράδυ,φαίνεται να χάνει το μυαλό του,ίσως και τα νεύρα του.Για αυτό ,είναι θέμα χρόνου για το καθεστώς του.
Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες ο Καντάφι έχει στηρίξει την εξουσία του στην πολιτική εξισορρόπησης που ακολούθησε ανάμεσα στις περισσότερο από 100 φυλές και ομάδες που είχαν παίξει σημαντικό ρόλλο στην απελευθέρωση της Λιβύης από την αποικιοκρατία.
Ο Καντάφι ,όπου ήταν εφικτό,είχε δωροδοκήσει αυτές τις φυλές η τις είχε εκβιάσει ασκώντας πολιτική εκφοβισμού για να εξασφαλίσει την στήριξη τους στο καθεστώς η τουλάχιστον την ουδετερότητα τους.Ωστόσο ,κατά τις τελευταίες ημέρες,η μία μετά την άλλη φυλή,έχουν δηλώσει την αντίθεση τους στο καθεστώς καντάφι και έχουν υποσχεθεί στήριξη στην επανάσταση της 17ης Φεβρουαρίου.

Ο Καντάφι έχει χάσει επίσης τον διπλωματικό του πυρήνα,όπως διπλωμάτες στο εξωτερικό που έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη βία και άλλοι που έχουν εκφράσει την ολοκληρωτική στήριξη τους στην επανάσταση.
Στην πραγματικτητα το Λιβυκό καθεστώς δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τον έξω κόσμο ,που για πρακτικούς λόγους έχει διακόψει κάθε σχέση μαζί του.Μεγάλο μέρος του κόσμου θεωρεί το καθεστώς Καντάφι εκτός νόμου.

Το καθεστώς ασφαλείας Καντάφι έχει αρχίσει να χάνει την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων και βλέπουμε πιλότους μαχητικών,ναύτες και ολόκληρες στρατιωτικές βάσεις να παρακούουν τις εντολές και να παίρνουν θέση υπέρ της επανάστασης.
Ο Καντάφι παραδέχθηκε ότι οι άνδρες της αστυνομικής του δύναμης έχουν εγκαταλείψει ,αρνούμενοι να χρησιμοποιήσουν όπλα εναντίον των διαδηλώτών.Κατά συνέπεια ολόκληρες πόλεις έχουν απελευθερωθεί από τον καθεστωτικό ζυγό.
Η Βεγγάζη .η μεγαλύτερη πόλη στα ανατολικά,καθώς και άλλες πόλεις που απελευθερώθηκαν πρόσφατα, καταδεικνύουν το βαθμό της απώλειας της επιρροής του καθεστώτος Καντάφι στη χώρα.
Η πρωτεύουσα,η Τρίπολη θα μπορούσε να αποδειχθεί η ποιο επικίνδυνη.Μια κλιμάκωση στην πρωτεύουσα,όπου οι γυιοί του Καντάφι έχουν συγκεντρώσει τις παραστρατιωτικές τους δυνάμεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερη αιματοχυσία.
Ομως ο Καντάφι που δεν περιμένει καμμία βοήθεια από έξω,στην απελπισία του,δεν θα διστάσει να διατάξει τα χειρότερα εγκλήματα.
Αν δεν χάσει την πίστη των πολιτικοφυλακών του και δεν παρακούσουν τις διαταγές του,οι τελευταίες ημέρες και ώρες θα μπορούσαν να αποδειχθούν βίαιες.

ALJAZZERA