23 Μαΐ 2011

Ορυμαγδός νέων φορολογικών μέτρων


Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών προκρίνει τα ακόλουθα μέτρα:

-Αλλαγή του μέτρου των αποδείξεων καθώς διαπιστώνεται ότι οι φορολογούμενοι υπερκαλύπτουν το όριο και απολαμβάνουν μεγάλες επιστροφές φόρου.

Έτσι φορολογούμενοι με εισοδήματα (πραγματικό ή τεκμαρτό) άνω των 6.000 ευρώ για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος. Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 9.000 ευρώ ενώ σήμερα απαιτούνται 6.600 ευρώ καθώς ο υπολογισμός των απαιτούμενων αποδείξεων γίνεται κλιμακωτά. Συγκεκριμένα για εισόδημα από 6.001 έως 12.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσων με το 10% του εισοδήματος. Για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ προσκομίζετε το 10% σε αποδείξεις και για το επιπλέον εισόδημα το 30% σε αποδείξεις.

Επιπλέον αποδείξεις από επαγγελματικές ομάδες με... ροπή στη φοροδιαφυγή (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, συνεργεία αυτοκινήτων κλπ) θα μετράνε διπλά για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου. Για παράδειγμα μια απόδειξη 100 ευρώ θα μετράει για 200 ευρώ.

-Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε έχοντες και κατέχοντες. Φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα ή μεγάλη ακίνητη περιουσία ή και τα δυο μαζί θα κληθούν να πληρώσουν νέα έκτακτη εισφορά. Το ύψος της έκτακτης εισφοράς θα κυμαίνεται ανάλογα με το εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος ή την ακίνητη περιουσία του.

-Εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο.

- «Ψαλίδισμα» και κατάργηση φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ειδικότερα, για τις δαπάνες που αφορούν ιατρικά έξοδα και τόκους στεγαστικών δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας για δάνεια που έχουν συναφθεί μέχρι 31/12/2002 προτείνεται να μην εκπίπτουν από το εισόδημα αλλά από το φόρο.

Νέος ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 18% η 19% έρχεται το 2012 για όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, μέτρο που ζητάει η αγορά η οποία πλήττεται από την ύφεση. Στο υπουργείο έχουν αρχίσει να το συζητούν καθώς από τη μια θα αποφευχθούν μαζικές μετατάξεις αγαθών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% και από την άλλη θα υπάρξει μια ανάσα στην αγορά. Σε περίπτωση υιοθέτησης του μέτρου αυτού, θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 13% στο 18% ή 19% για όλα τα είδη διατροφής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τα κόμιστρα των ταξί. Παράλληλα όμως θα μειωθεί από το 23% στο 18% ή 19% ο συντελεστής ΦΠΑ που επιβαρύνει τις πωλήσεις ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, τα καύσιμα, τις πωλήσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων, ειδών οικιακού εξοπλισμού, ειδών ένδυσης και υπόδησης καθώς και πλήθος άλλων προϊόντων. Σύμφωνα με την πρόταση θα διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% αλλά για περιορισμένο αριθμό αγαθών και υπηρεσιών.

Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων λόγω αυξημένης παρακράτησης.

Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε μείωση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος από τις 12.000 ευρώ που είναι σήμερα στα επίπεδα των 6.000 ή 8.000 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως τοπ ποσό των 8.000 ευρώ, είναι λίγο υψηλότερο από το μέσο όρο της Ε.Ε. Το σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει την επιβολή φορολογικού συντελεστή 10% για το ύψος του εισοδήματος πάνω από το νέο αφορολόγητο όριο (6.000 ή 8.000 ευρώ) και μέχρι τις 12.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες τα επόμενα φορολογικά κλιμάκια θα διατηρηθούν ως έχουν. Η νέα φορολογική κλίμακα θα ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά. Όμως μια πρώτη γεύση των φοροεπιβαρύνσεων θα πάρουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι πιθανότατα από την 1η Ιουλίου 2011 με την αυξημένη παρακράτηση φόρου. Ο φόρος που θα παρακρατείται κάθε μήνα στους μισθούς και τις συντάξεις θα υπολογίζεται με την νέα κλίμακα και το μειωμένο αφορολόγητο όριο. Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές στις αποδοχές τους, θα προκύψουν μεγαλύτερες κρατήσεις φόρου και επομένως ακόμη μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα. Αυτοί που θα θιγούν περισσότεροι είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα της τάξης των 10.000 – 12.000 ευρώ ετησίως οι οποίοι σήμερα είναι αφορολόγητοι. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση για την μείωση του αφορολογήτου ορίου και την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας οι φορο-επιβαρύνσεις για τους χαμηλόμισθους φθάνουν μέχρι και τα 600 ευρώ. Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και η πρόταση για κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες αλλά θεωρείται ότι θα υπάρξουν νομικά κωλύματα.