29 Μαΐ 2011

Προσοχή στο κόστος των αποκρατικοποιήσεων

Η YΛOΠOIHΣH του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας τίθεται πλέον στο «μικροσκόπιο» της τρόικας αλλά και των διεθνών αγορών.

EINAI EK προοιμίου δεδομένο ότι ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις θα αποδειχθούν στην πράξη πιο δύσκολες λόγω των αντιδράσεων που θα ανακύψουν από ισχυρές συντεχνίες. Στις περισσότερες δημόσιες επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι απολάμβαναν για χρόνια προνόμια που δεν συμβάδιζαν με το οικονομικό αποτέλεσμα των επιχειρήσεων. Οι συντεχνίες ισχυροποιήθηκαν από τους συνδικαλιστές των δύο κομμάτων εξουσίας και εξαργυρώνοντας την πολιτική τους ισχύ, εξασφάλισαν πρωτοφανείς συνθήκες εργασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα «ρετιρέ» του Δημοσίου «κατοικούν» 22.000 άνθρωποι που επανδρώνουν τις 52 ΔΕΚΟ, οι οποίες τελούν πλέον υπό αποκρατικοποίηση.

ΣE ΠPOHΓOYMENEΣ περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να… εξευμενίσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων είτε αρκούμενες σε μετοχοποιήσεις, με παράλληλη διατήρηση του μάνατζμεντ, είτε πληρώνοντας «ακριβά» εθελουσίες εξόδους και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

TA ΛAΘH του παρελθόντος δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναληφθούν. Οι νέες αποκρατικοποιήσεις δεν πρέπει να αφήσουν δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη πίσω τους. Η ελληνική κυβέρνηση, υπό τη «σκιά» της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που συμπιέζει το βιοτικό επίπεδο όλων, δεν νοείται να προχωρήσει σε αδικαιολόγητες παραχωρήσεις σε επί πολλά χρόνια ευνοημένους εργαζόμενους και συνδικαλιστές δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, που συνέβαλαν συστηματικά στη δημιουργία ελλειμμάτων και χρέους.

ETΣI ΘA εξισορροπηθεί το κόστος της καθυστέρησης στην ιδιωτικοποίηση ελλειμματικών επί πολλά χρόνια δημοσίων επιχειρήσεων, που σήμερα αποτιμώνται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές σε σχέση με το παρελθόν. Το κόστος της δημοσιονομικής απειθαρχίας, που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δεν μπορεί να μην επιμεριστεί και στο παρελθόν.