1 Νοε 2008

Πώς να χειριστείτε τις οικονομίες σας


Πρώτον, μελετήστε προσεκτικά την οικονομική, περιουσιακή και οικογενειακή σας κατάσταση. Η απειλή της ανεργίας, της χαμηλής σύνταξης, η ηλικία και οι επαγγελματικές σας προοπτικές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την απόφαση επιλογής μιας συγκεκριμένης τοποθέτησης. Με βάση αυτή θα αποφασίσετε για τη γενική κατεύθυνση της τοποθέτησής σας λαμβάνοντας υπόψη ότι η απόδοση των χρημάτων σας εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα της αποταμίευσης, από τη διάρκεια της τοποθέτησης και από όλα φορολογικά και άλλα πλεονεκτήματα. Ύστερα αν, για παράδειγμα, είστε νέος και χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, είναι πιο πιθανό να προτιμήσετε μια τοποθέτηση με υψηλότερο κίνδυνο, όπως αγορά μετοχών, που αποτελεί μια μακροχρόνια επένδυση.

Δεύτερον, ορίστε τους στόχους σας κατά προτεραιότητα. Μετά την αξιολόγηση της οικονομικής και περιουσιακής σας κατάστασης πρέπει να βρείτε και τους λόγους που σας οδηγούν στην απόφαση για την τοποθέτηση των χρημάτων σας, αν δηλαδή αφορά στη συνταξιοδότηση, τη χρηματοδότηση των σπουδών των παιδιών σας, την αξιοποίηση του κεφαλαίου σας. Μην ξεχνάτε ότι η καλή τοποθέτηση είναι αυτή που είναι καλύτερα προσαρμοσμένη στους στόχους, στις ανάγκες και τους πόρους σας.

Τρίτον, διαφοροποιήστε την τοποθέτησή σας. Δηλαδή, πρέπει να γνωρίζετε ότι καμιά τοποθέτηση δεν είναι τέλεια και, συνεπώς, πρέπει να κάνετε διάφορους συνδυασμούς.

Τέταρτον, προσδιορίστε τον ιδανικό χρονικό ορίζοντα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο νωρίτερα αρχίσετε να αποταμιεύετε τόσο μεγαλύτερη απόδοση θα εξασφαλίσετε από την αποταμίευσή σας. Για το λόγο αυτό πρέπει να σκεφτείτε πότε θέλετε να καρπωθείτε τα οφέλη της τοποθέτησής σας και πότε πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας τα χρήματα που αποταμιεύετε. Να μη μείνετε δηλαδή χωρίς ρευστό όταν το χρειάζεστε ή προκύψει μια άλλη ευκαιρία.

Πέμπτον, ποια είναι η θέση σας απέναντι στον επενδυτικό κίνδυνο. Προτιμάτε, δηλαδή, το ρίσκο ή την ασφάλεια. Μην ξεχνάτε, πάντως, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος.

Έκτον, μείνετε πιστοί στον αρχικό σας στόχο. Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης τοποθέτησής σας θα υπάρξουν πολλές προκλήσεις - πειρασμοί για άλλες επενδύσεις. Από τους κανόνες αυτούς προκύπτει ότι η εμμονή στους στόχους σας αυξάνει της πιθανότητες επίτευξής τους.

Έβδομον, διασπείρετε τον κίνδυνο. Ποτέ μην βάζετε όλα τα χρήματά σας σε ένα τσουβάλι. Έτσι, η διασπορά των επενδύσεων ελαχιστοποιεί τους κινδύνους για απώλεια όλων των αποταμιεύσεών σας.

Όγδοον, εξετάστε και τα τυχόν φορολογικά πλεονεκτήματα. Είναι ένα σημαντικό, αλλά όχι μοναδικό κριτήριο.

Τοποθετήσεις

Οι υποψήφιοι είναι πολλοί. Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, χρηματιστηριακές εταιρίες. Υπάρχουν πολλά και διάφορα επενδυτικά προϊόντα που υπόσχονται αυξημένη απόδοση σε σχέση με τις παραδοσιακές μορφές αποταμίευσης, συνοδεύονται όμως από μεγαλύτερο ρίσκο.

Ωστόσο, επιβάλλεται να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτούς που προσφέρουν επενδυτικά προϊόντα, καθώς τα υψηλά κέρδη τα οποία σας υπόσχονται μπορεί να κρύβουν κινδύνους. Να έχετε υπόψη ότι υποσχέσεις για απόδοση της τάξης 15-20% ετησίως κρύβουν συνήθως απάτη.

Παράλληλα, είναι λογικό να εμπιστεύεται κανείς περισσότερο τα αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Δεν λείπουν ωστόσο και οι περιπτώσεις τέτοιων ιδρυμάτων που δεν διαχειρίζονται σωστά τα κεφάλαια των πελατών τους. Πρέπει λοιπόν να είστε σε εγρήγορση και να μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις και τις υποσχέσεις.

Για παράδειγμα, έστω ότι διαθέτετε ένα κεφάλαιο χ και αναρωτιέστε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε. Η επιλογή θα εξαρτηθεί από τις προτεραιότητές σας, αν δηλαδή προτιμάτε τις μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις ή τις ασφαλής κ.λ.π. Έτσι, είτε ο στόχος σας είναι να αυξήσετε την περιουσία σας είτε να συμπληρώσετε το εισόδημά σας με τακτικές εισροές είτε κάποιος άλλος, υπάρχει σίγουρα κατάλληλη τοποθέτηση για σας. Μερικές τοποθετήσεις είναι οι εξής:

Χρηματιστήριο

Οι επενδύσεις στο χρηματιστήριο περιέχουν υψηλότατους κινδύνους και μπορεί να οδηγήσουν σε χάσιμο των χρημάτων σας ή ακόμα και των περιουσιακών σας στοιχείων, αν δεν είστε ιδιαίτερα προσεκτικός και ενημερωμένος.

Ομόλογα

Πρόκειται στην ουσία για ένα δάνειο που λαμβάνει το κράτος ή μια επιχείρηση από τους επενδυτές, συμφωνώντας να πληρώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα προσυμφωνημένο τόκο καθ΄ όλη τη διάρκεια του ομολόγου και κατόπιν να το εξοφλήσει στη λήξη του. Τα ομόλογα βραχυπρόθεσμα υπεραποδίδουν έναντι των μετοχών, ωστόσο οι μετοχές το πετυχαίνουν μακροπρόθεσμα.

Χρυσός

Οσοι επένδυσαν έχουν κερδίσει από την αρχή του έτους πάνω από 20%. Τα κέρδη από αγορά χρυσών ράβδων ή χρυσών λιρών δεν φορολογούνται. Τα κέρδη από επενδύσεις σε χρυσό μέσω προθεσμιακών συμβολαίων, δομημένων προϊόντων, μετοχών εταιρειών εξόρυξης χρυσού και αμοιβαίων κεφαλαίων επιβαρύνονται με διάφορα κόστη, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 0,5% και 5%, ενώ ενέχουν συναλλαγματικό και χρηματιστηριακό κίνδυνο.

Ο πιο απλός τρόπος είναι η αγορά χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος. Κάθε μέρα στις 9 το πρωί η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει τον τιμοκατάλογο αγοράς και πώλησης χρυσών λιρών.

www.kathimerini.gr