1 Νοε 2008

«Οχι άλλο εμπαιγμό»


Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Εχασαν αγαπημένα πρόσωπα, τα σπίτια τους κάηκαν κι ό,τι απέμεινε το αποτέλειωσαν οι σεισμοί, το βιος τους έγινε στάχτη, οι δουλειές τους χάθηκαν κι αντί η πολιτεία να τους σταθεί, τους κούνησε επιδεικτικά ένα τριχίλιαρο αλλά τώρα επιχειρεί να τους το πάρει πίσω. Βλέποντας το πρόσωπο της φτώχειας να εγκαθίσταται στο τραπέζι τους, απειλώντας την καθημερινότητά τους, οι κάτοικοι της Ηλείας διατρανώνουν τις δυνάμεις τους λέγοντας: «Ως εδώ και μη παρέκει».

Το πρώτο βήμα έγινε με τις διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου. Τώρα, με απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Ηλείας και της ΤΕΔΚ, την οποία ψήφισαν ακόμη και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι που ανήκουν κομματικά στη Νέα Δημοκρατία, αποφασίστηκε το κλείσιμο της Νομαρχίας Ηλείας και όλων των υπηρεσιών της την προσεχή Δευτέρα 3 Νοεμβρίου. Ταυτόχρονα θ' αποκλειστεί η εθνική οδός στον κόμβο της Φιλοθέης.

Στις κινητοποιήσεις της Δευτέρας, πλην της ΤΕΔΚ και των δήμων, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, οι Εμπορικοί Σύλλογοι, το Οικονομικό, Γεωτεχνικό και Τεχνικό Επιμελητήριο, οι Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών, τα Εργατικά Κέντρα και οι επιστημονικοί φορείς.

Τι οδήγησε όμως στο γενικευμένο λουκέτο; Οπως λένε οι κάτοικοι, υπάρχει πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Γεωργοί, κτηνοτρόφοι έχουν χτυπηθεί απ' τη φωτιά, οι έμποροι και οι επαγγελματίες κλείνουν τις επιχειρήσεις, η ανεργία φουντώνει, οι κατασχέσεις δίνουν και παίρνουν και τα χωριά ερημώνουν.

«Δεν θα επιτρέψουμε οι συμπατριώτες μας να μείνουν για έναν ακόμη χειμώνα σε λυόμενα ή σε πρόχειρα παραπήγματα. Να μην έχουν λάβει ούτε καν την κουτσουρεμένη αποζημίωση για το βιος που έχασαν. Να δυσφημούνται συλλήβδην οι Ηλείοι πληγέντες, με αφορμή τους ελέγχους για το βοήθημα των τριών χιλιάδων ευρώ, που όλοι γνωρίζουμε πώς δόθηκε. Δεν αντέχουμε άλλο εμπαιγμό. Η κυβέρνηση χρωστά στην Ηλεία και δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από κανένα μας δικαίωμα», ανέφερε ο νομάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας.

Νομαρχιακοί σύμβουλοι και τοπικοί παράγοντες καταφέρθηκαν ακόμη και κατά του ίδιου του πρωθυπουργού χαρακτηρίζοντάς τον «ανακόλουθο» καθώς δεν έκανε πράξη, όπως είχε υποσχεθεί το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (με Αχαΐα) μέσα στον Οκτώβριο. Οπως λένε, για το πρόγραμμα δεν έχει γίνει προετοιμασία, ούτε διαβούλευση.

Σε πλήρη εναρμόνιση με τη Νομαρχία Ηλείας και η ΤΕΔΚ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης και δήμαρχο Αμαλιάδας, Γιάννη Λυμπέρη.

Εκπρόσωποι φορέων και πολίτες μεταξύ άλλων ζητούν:

* Στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο για την ανασυγκρότηση του νομού με συγκεκριμένα κονδύλια, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός.

* Οικονομική αποζημίωση και άμεση πληρωμή των πληγέντων ιδιωτών και επιχειρήσεων στο σύνολο (100%) των ζημιών από πυρκαγιές και σεισμούς.

* Αμεση αποζημίωση πάγιου, ζωικού και φυτικού κεφαλαίου και της απώλειας εισοδήματος σε τιμές ικανοποιητικές για τα επόμενα χρόνια και συνέχιση της χορήγησης ζωοτροφών.

* Να σταματήσει άμεσα η διαδικασία επιστροφής των βοηθημάτων που χορηγήθηκαν αμέσως μετά τις καταστροφές για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.

* Να επανεξεταστεί με αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια η διαδικασία χορήγησης του έκτακτου βοηθήματος για τους πυρόπληκτους και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

* Ν' ανασταλούν τουλάχιστον για δύο χρόνια όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις των Ηλείων πολιτών προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς κ.λπ. και να υπάρξει αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων.


nodaros@enet.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/11/2008