28 Οκτ 2008

Το μάθημα του 1999

Την περίοδο του 1999, το Πανελλήνιο δεν είχε άλλη λέξη στα χείλη του από το Χρηματιστήριο και τις γύρω από αυτό λέξεις και προτάσεις. Το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας μιλούσε για το θαύμα της «Σοφόκλειας φούσκας», η οποία, με το σκάσιμό της, δηλητηρίασε τη σχέση των Ελλήνων επενδυτών με το Χ.Α., το 90% των οποίων ουδέποτε επέστρεψε σε αυτό και ουδέποτε επένδυσε έστω κι ένα ευρώ ξανά σε μετοχές.

Η κατάσταση τότε στην πραγματική οικονομία και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ήταν πολύ καλή, όσο κι αυτό δεν καθρεφτιζόταν στο Χρηματιστήριο. Η Ελλάδα έμπαινε σε τροχιά ανάπτυξης, ζηλευτή ακόμη και από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους, οι επιχειρήσεις ανέκαμπταν, οι τράπεζες άρχισαν να εμφανίζουν χρόνο με το χρόνο κέρδη - ρεκόρ, το ΑΕΠ διευρυνόταν.

Το Χ.Α. και η πικρή του γεύση σιγά - σιγά ξεχάστηκε και εκατοντάδες χιλιάδες κωδικοί σε χρηματιστηριακές έμειναν ανενεργοί. Οι περιουσίες που ακούστηκε ότι χάθηκαν τελικά δεν υπολογίστηκαν ποτέ, ενώ οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν σταδιακά να κατέχουν περί τα 200 δισ. ευρώ από καταθέσεις Ελλήνων.

Ετσι, σήμερα, που το σύμπαν καταρρέει, διαπιστώνουμε ότι σχεδόν κανένας Ελληνας δεν φαίνεται να γκρινιάζει για το Χ.Α. Κανείς δεν βγαίνει να κατηγορήσει κυβερνήσεις, πολιτικούς, συμφέροντα, επιχειρηματίες, χρηματιστές κ.λπ. για ασυδοσία και δεν αποδίδει ευθύνες για την ασυγκράτητη κατρακύλα. Και, φυσικά, κανείς δεν μιλά για «φούσκες».

Εν μέσω λοιπόν μιας παγκόσμιας κρίσης, που ολοένα και αποκτά κοινά στοιχεία με αυτά του μεγάλου Κραχ του Μεσοπολέμου, τους Ελληνες ιδιώτες επενδυτές φαίνεται ότι δεν τους αγγίζει η δραματική χρηματιστηριακή απαξίωση των μετοχών.

Γιατί απλά γύρισαν την πλάτη στο Χ.Α. και δεν επέστρεψαν. Γιατί ακόμα και όταν έβλεπαν τη μεγάλη άνοδο το 2007 και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονταν, δεν μπήκαν. Και μετά και τα τρέχοντα γεγονότα, μάλλον η απόφαση για πλήρη αποχή από το Χ.Α. αποκτά πλέον την ισχυρότερη θωράκιση.

Του Γιώργου Σακκά από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ