26 Οκτ 2008

Παρατεταμένη και βαθιά κρίση προβλέπει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζ.Στίγκλιτς


Η χρηματοπιστωτική κρίση σηματοδοτεί για τον φιλελευθερισμό «ό,τι και η πτώση του Βερολίνου για τον κομμουνισμό» εκτιμά ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και μιλάει για «παρατεταμένη και βαθιά κρίση που θα ακολουθήσει».

Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο διάσημος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια διαπιστώνει ότι το σχέδιο Πόλσον «ήταν κακά σχεδιασμένο και γεμάτο προβλήματα» και πως το βρετανικό ήταν «χωρίς αμφιβολία πολύ καλύτερα οικοδομημένο».

«Αν και πρέπει ακόμη να προσδιοριστούν πολλές λεπτομέρειες, φαίνεται ότι το δομικό πρόβλημα αντιμετωπίζεται σωστά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει υποχρεωτική κεφαλαιοποίηση χρεών» σημειώνει.

Κατά τον ίδιο στην Ευρώπη η αντίδραση των κυβερνήσεων θα φέρει αποτελέσματα «αρκεί η λύση να είναι κοινή σε όλες τις χώρες» και θεωρεί ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να επανεξετάσουν πολλά, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας αλλά και τον προσανατολισμό της ΕΚΤ που σήμερα νοιάζεται πιο πολύ για τον πληθωρισμό και ελάχιστα για την ανάπτυξη».

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κρίση, στις ΗΠΑ, τονίζει ότι «ζούσαμε πάνω σε δανεισμένο χρήμα και δανεισμένο χρόνο και οι καταναλωτικές συνήθειες στις ΗΠΑ ήταν αδύνατο να διατηρηθούν». Παράλληλα, επιτίθεται στην οικονομική πολιτική Μπους για την έκρηξη του ελλείμματος και του χρέους.

Ο Τζ.Στίγκλιτς επισημαίνει ότι «κατά κάποιον τρόπο, τα γεγονότα αυτού του Σεπτεμβρίου θα είναι για τον φονταμενταλισμό των αγορών ό,τι υπήρξε και η πτώση του Τείχους του Βερολίνου για τον κομμουνισμό».

Παράλληλα τονίζει ότι «η παγκόσμια οικονομία κατευθύνεται προς σημαντική επιβράδυνση», η οποία ενδεχομένως «περιγράφεται καλύτερα με το πρότυπο του γράμματος 'L': Μία πολύ αδύναμη κατάσταση και είναι πιθανόν να παραμείνει σ' αυτή τη φάση για αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτή η επιβράδυνση ειδικά στην Αμερική ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα σκληρή για τους φτωχότερους ανθρώπους».

«Το σύνθημα 'εμπιστευόμαστε τον Θεό' (in God we Trust) αντικαταστάθηκε με το 'εμπιστευόμαστε την αγορά'. Τώρα λοιπόν ο στόχος είναι να επιδιορθώσουμε τη ζημιά και όχι να αφήσουμε για το μέλλον τις μεταρρυθμίσεις των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης» λέει ο νομπελίστας οικονομολόγος και καταλήγει:

«Δεν θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, αν δεν αρχίσουμε να διαμορφώνουμε καλύτερες ρυθμιστικές και ελεγκτικές δομές. Κι αυτόν ακριβώς τον τρόπο αναζητούμε τώρα».

Newsroom ΔΟΛ