31 Οκτ 2008

Φορολογική απάτη με το ΕΤΑΚ

Φόρο ακίνητης περιουσίας ακόμα και για την κύρια κατοικία τους, με αντικειμενική αξία κάτω του αφορολογήτου ορίου των 300.000 ευρώ, τις αποθήκες και τα γκαράζ καλούνται να πληρώσουν οι συνιδιοκτήτες ακινήτων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας έστησε τη μεγαλύτερη φορολογική απάτη για να αρπάξει χιλιάδες ευρώ από τις τσέπες των φορολογουμένων και μάλιστα εν μέσω κρίσης. Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, που άρχισαν να λαμβάνουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, έκπληκτοι διαπιστώνουν ότι πληρώνουν τον φόρο ακόμα και για την κύρια κατοικία τους που έχει αξία μέχρι 300.000 ευρώ -στο ύψος του αφορολόγητου ορίου ή για τα παρακολουθήματα αυτής.

Αλλα έλεγε ο Μπέζας

Η «κλεψιά» γίνεται έναντι συζύγων συνιδιοκτητών, που έκαναν το λάθος να έχουν αγοράσει μαζί την κύρια κατοικία τους. Το θέμα είχε τεθεί εξαρχής στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, στις 19 του περασμένου Ιουνίου με ανακοίνωσή του διαβεβαίωνε ότι «σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, το αφορολόγητο ποσό θα εξαντλείται σε όλους τους συνιδιοκτήτες. Εγκύκλιος του υπουργείου θα καθορίζει τον μηχανισμό κατανομής του αφορολόγητου ποσού μεταξύ των συνιδιοκτητών».

Παρά τις διαβεβαιώσεις η εγκύκλιος αυτή δεν βγήκε ποτέ. Και πληροφορίες φέρουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, δηλαδή και τον Γιώργο Αλογοσκούφη, να έχει πάρει ακριβώς αντίθετη απόφαση, δηλαδή να επιβάλει τον φόρο στους δεύτερο ή τρίτο κ.ο.κ. συνιδιοκτήτες, και να λογίσει αφορολόγητο μόνο στον ένα συνιδιοκτήτη. Η εν κρυπτώ απόφασή τους, όμως, βγαίνει τώρα στην επιφάνεια, καθώς κάποιοι ιδιοκτήτες διαπιστώνουν ότι πρέπει να πληρώσουν φόρο, κατά παράβαση του νόμου.

Τι ακριβώς συμβαίνει. Στην περίπτωση συζύγων που έχουν αγοράσει ένα ακίνητο κατά το ήμισυ, αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, δηλαδή μέχρι το ύψος του αφορολογήτου, λογικά δεν πρέπει να πληρώσουν φόρο. Η λογική αυτή θυσιάζεται στον βωμό των υπέρογκων ελλειμμάτων και της μαύρης τρύπας των 2,41 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού και ο ένας εκ των συζύγων θα πληρώσει φόρο για την πρώτη κατοικία.

Για παράδειγμα, αν η αξία του ακινήτου είναι 120.000 ευρώ και ανήκει κατά 50% στον κάθε σύζυγο, λογικά δεν πρέπει να πληρώσουν φόρο, καθώς η αξία είναι κάτω του αφορολογήτου των 300.000 ευρώ. Ομως, το αφορολόγητο λογίζεται στον ένα σύζυγο. Και ο έτερος σύζυγος θα πληρώσει φόρο 0,1% και επί του συγκεκριμένου παραδείγματος για αξία 60.000 ευρώ ο φόρος είναι 60 ευρώ.

«Του χρόνου δεν το... ξανακάνουμε»

* Ανεπισήμως, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου διευκρίνιζαν χθες ότι «αυτό θα γίνει μόνο φέτος. Του χρόνου ούτως ή άλλως θα κληθούμε να δηλώσουμε ποια είναι η κύρια κατοικία, οπότε και δεν θα πληρώσουμε φόρο γι' αυτή». Και το ερώτημα είναι γιατί δεν μας ζήτησαν από φέτος να δηλώσουμε ποια είναι η κύρια κατοικία; Ή γιατί δεν βρήκαν τον μηχανισμό επιμερισμού του αφορολογήτου μεταξύ των συνιδιοκτητών, όπως είχαν δεσμευθεί;

Το αλαλούμ του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έχει και συνέχεια, που για την ώρα αφορά τον καταλογισμό φόρου ακόμα και για τις αποθήκες και τα γκαράζ, καθώς αυτά δεν αποτελούν κύρια κατοικία κατά τη φορολογική νομοθεσία. Οπότε, το σύνολο όλων των ιδιοκτητών ακινήτων θα πληρώσει και θα συνεχίζει να πληρώνει κάθε χρόνο ΕΤΑΚ για αυτά. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/10/2008