8 Οκτ 2008

Ανάρπαστη η χρυσή λίρα

Τα… πάνω της σε ζήτηση και σε τιμές έχει πάρει η χρυσή λίρα. Τις τελευταίες μέρες πολλοί Ελληνες καταφεύγουν στην ασφάλεια του χρυσού, εξαιτίας της ανασφάλειας που νιώθουν για τις άλλες μορφές επενδύσεων. Στα γκισέ της Τράπεζας της Ελλάδος παρατηρείται αυξημένη ζήτηση, ενώ χρυσές λίρες διαθέτουν και οι εμπορικές τράπεζες. Ανάλογα με τις λίρες που επιθυμεί κάποιος να αποκτήσει διαμορφώνεται και το κόστος, που μπορεί να μεταφράζεται σε «καπέλο» 20 ευρώ για καθεμία.

Για αγορές που αντιστοιχούν μέχρι το όριο των 10.000 ευρώ (περίπου 60 τεμάχια), η τιμή της λίρας ορίζεται από το δελτίο τιμών της ΤτΕ, ενώ στις εμπορικές τράπεζες μπορεί να κυμαίνεται +-2 ευρώ. Χθες, η τιμή αγοράς της ήταν 156,05 ευρώ και η τιμή πώλησης από την κεντρική τράπεζα στα 170,08 ευρώ. Ομως η τιμή ανέβηκε στα 190 ευρώ για κάποιον επενδυτή που ήθελε να αποκτήσει 200 ή 500 χρυσές λίρες.

Οπως εξηγούσαν πηγές της ΤτΕ, για μεγαλύτερες συναλλαγές η τιμή καθορίζεται από το dealing room της Τράπεζας της Ελλάδος στις τρέχουσες αξίες που διαμορφώνονται στη διεθνή αγορά. Για αγορά λιρών αξίας πάνω από 10.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση εκκαθαριστικού. Αν αυτό δεν δικαιολογεί το ποσό της αγοράς, η ΤτΕ ζητάει πρόσθετα δικαιολογητικά για να αποκλειστεί η περίπτωση «ξεπλύματος».