25 Οκτ 2008

80 χρόνια από το κραχ του 1929


Ήταν Δευτέρα 28 Οκτωβρίου του 1929, λίγο πριν τη συνεδρίαση της Wall Street οπότε κάποιοι δημοσιογράφοι έξω από το χρηματιστήριο παρατήρησαν ότι οι ..λούστροι στους πάγκους των οποίων συνήθως σχηματίζονταν ουρές από brokers, που πήγαιναν να για γυαλίσουν τα λουστρίνια τους, εκείνη τη μέρα “χτύπαγαν μύγες”.

O φόβος των ανθρώπων της Wall ότι κάτι …κακό θα συμβεί τους έκανε να τρέχουν ανήσυχοι προς το χρηματιστήριο. Ήταν φυσικό να είναι αγχωμένοι αφού την Πέμπτη που προηγήθηκε, 24 Οκτωβρίου, δηλαδή σαν σήμερα, οι μετοχές έπεσαν κατακόρυφα κι ενώ είχε προηγηθεί μια …δεκαετία ανόδου.

Ήταν μια μαύρη Δευτέρα αφού σε δύο μέρες οι μετοχές κατέρρευσαν με ζημιές 25% με ζημιές 8 εκατ. δολ., ποσό που τετραπλασιάστηκε σε τρεις εβδομάδες.

Η μεγάλη οικονομική και χρηματιστηριακή κρίση του 1929 εκδηλώθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία σημειωνόταν υπερβολική έξαρση της οικονομικής δραστηριότητας και σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, σε αντίθεση με την κρίση του 1987 ή του 2001, όπου είχαμε τα πρώτα σημάδια της οικονομικής ύφεσης στην αμερικανική και στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Άλλη μια σημαντική διαφορά είναι ότι το 1929 και το 1987 είχαν σημειωθεί σημαντικές αυξήσεις των τιμών των μετοχών, σε αντίθεση με τον Σεπτέμβριο του 2001, όπου οι κραδασμοί τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο όσο και στα διεθνή σημειώνονταν έντονοι κραδασμοί.

Η κρίση του 1929 ευνόησε τη γέννηση του ναζισμού και την επιδείνωση της πολιτικής και ηθικής κρίσης. Ακολούθησε μια παρατεταμένη ύφεσης ως τον Μάρτιο του 1933 με τις ευρωπαϊκές χώρες, μια μια να δέχονται τον αντίκτυπο των δυσμενών εξελίξεων στην αμερικανική οικονομία. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χρειάστηκε 25 χρόνια για να επιστρέψει στα υψηλά του `29 και το ΧΑ 12 για να ξαναβρεθεί στα ψηλά του `87.

Οι κρίσεις αυτές επηρέασαν την νομισματική ισορροπία, τα δημόσια οικονομικά, την παραγωγική δραστηριότητα και την ανάπτυξη, την επιχειρηματική δραστηριότητα, το τραπεζικό σύστημα και φυσικά το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων. Κάτι ανάλογο θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα συμβεί και τώρα.

Πηγή: ΙΣΟΤΙΜΙΑ