25 Οκτ 2008

Μια «μαύρη τρύπα», ναααα

Μαύρη τρύπα 2,41 δισ. ευρώ εμφανίζει ο προϋπολογισμός στο εννεάμηνο του έτους. Αδυναμία είσπραξης φορολογικών εσόδων και ανυπαρξία ελέγχων καταδεικνύουν τα στοιχεία της πορείας των εσόδων κατά το προηγούμενο δίμηνο Αυγούστου -Σεπτεμβρίου, τα οποία με σημαντική χρονική καθυστέρηση ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνης Μπέζας. Την πτώση των εσόδων κατά 0,4% τον περασμένο Αύγουστο (4.352 εκατ. από 4.371 εκατ. ευρώ) ακολούθησε η πενιχρή αύξηση 4,8% του Σεπτεμβρίου (4.217 εκατ. από 4.022 εκατ. ευρώ). Στο επίμαχο δίμηνο τα έσοδα αυξήθηκαν μόλις 5,8%, κάτω και από το ήμισυ του ετήσιου στόχου, 12,2%.

Το πλέον ανησυχητικό είναι η καταβαράθρωση των αποδιδόμενων εσόδων από τον ΦΠΑ. Μόλις 0,9% αυξήθηκαν τον Αύγουστο και 1% τον Σεπτέμβριο. Στοιχεία που κρύβουν την ανυπαρξία φορολογικών ελέγχων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ειδικός γραμματέας τής ΥΠΕΕ Μάριος Τσάκας επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ανακοινώνοντας πως τον περασμένο Σεπτέμβριο βεβαιώθηκαν (αμφιβόλου εισπράξεως) πρόστιμα και μη απόδοση ΦΠΑ 91,42 εκατ. ευρώ, χωρίς καμιά αναφορά στο πόσοι έλεγχοι έγιναν και πόσες επιχειρήσεις ελέγχθηκαν.

Μόνο θορυβημένη μπορεί να είναι πλέον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, καθώς η «απραξία» κυριαρχεί στην Καραγιώργη Σερβίας και οι ελπίδες όλων εναποτίθενται στις δύο ρυθμίσεις της περαίωσης και των ληξιπρόθεσμων.


ΕΛ.Κ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/10/2008