16 Οκτ 2008

Με το ''σταγονόμετρο'' και πολύ δύσκολα τα δάνεια του μέλλοντος


Τα δάνεια φαίνεται να εγκαταλείπουν πρώτα οι ελληνικές τράπεζες, συνεπεία της κρίσης, αλλά και της αναγκαστικής αλλαγής που προκαλεί στις προτεραιότητές τους.

Οι όροι του τραπεζικού ανταγωνισμού αλλάζουν και μάλιστα ριζικά με άμεσο αποτέλεσμα την όσο το δυνατόν πιο φειδωλή χορήγηση δανείων σε ιδιώτες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Ήδη, καταγράφεται άτυπη, αλλά μεγάλης κλίμακας, ανάσχεση της χορήγησης δανείων, που φθάνει ακόμη και μέχρι την έκδοση νέων πιστωτικών καρτών.

Ο μόνος τομέας που φαίνεται ότι ακόμη λειτουργεί αναφορικά με τα δάνεια είναι η αναχρηματοδότηση των παλαιών, αλλά και αυτή γίνεται πλέον με πολλή προσοχή.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Τάκης Αράπογλου, σε συναντήσεις που είχε με δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ήταν εξαιρετικά σαφής για την επόμενη ημέρα των ελληνικών τραπεζών.

«Η μακρά χρονική περίοδος, που ξεκίνησε με την απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης και την αλματώδη ανάπτυξη της στεγαστικής πίστης, φαίνεται πως τερματίζεται», υποστήριξε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνικής, η αύξηση των μεριδίων αγοράς στους επιμέρους τομείς της ευρύτερης λιανικής τραπεζικής (ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις) δεν θα αποτελεί το επίκεντρο του ανταγωνισμού, που έγκειται πλέον στο τρίπτυχο: ποιότητα δανειακού χαρτοφυλακίου, ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ισχυρή ρευστότητα.

«Η μείωση του κόστους λειτουργίας θα αποτελέσει ένα ακόμη ζητούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της κερδοφορίας», ανέφερε ο κ. Αράπογλου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ευρείας κλίμακας απολύσεις ή προτάσεις εθελουσίας εξόδου.

Κάτω από τις νέες συνθήκες, όσοι αισθάνονται ή είναι πραγματικά υπερχρεωμένοι έχουν τώρα και για εξαιρετικά μικρό διάστημα ακόμη, τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν την επαναχρηματοδότηση (μεταφορά υπολοίπου σε άλλη τράπεζα ή μετατροπή επιτοκίου) των δανείων τους.

Πολύ πριν τα Χριστούγεννα και αυτή η δυνατότητα θα περιοριστεί εξαιρετικά και ο καθένας θα κληθεί σχεδόν χωρίς προστασία να τα βγάλει πέρα μόνος του.

Από zougla.gr