30 Οκτ 2008

Πρόστιμο 300.000 ευρώ σε κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ για παραπλάνηση των καταναλωτών

Για παραπλάνηση των καταναλωτών επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης στο καταστημα της αλυσιδας σούπερ - μάρκετ Καρφούρ, Γ' Σεπτεμβρίου, ενώ παραπέμπτεται και στη Νομαρχία με πρόταση για κλεισιμο του καταστήματος. Επίσης παραπέμπεται το καταστημα της ιδιας αλυσιδας επι της οδού Ιφιγενείας 7 στη Νεα Ιωνία στη νομαρχία με πρόταση για την επιβολή προστίμου και στον εισαγγελέα. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας, και οι αλυσίδες Βερόπουλου και Ατλάντικ, παραπέμπονται στη νομαρχία για να τους επιβληθούν πρόστιμα ενώ παραπέμπονται και στον Εισαγγελέα.

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων διαφορές τιμών από το ραφι και το διαφημιστικό φυλλάδιο στο ταμείο, εντοπίστηκαν προϊόντα χωρίς ενδείξεις και τιμή μονάδος, παραπλανητικές προσφορές κ.α..

Στο μεταξύ ανακάλεσαν τις αυξήσεις που είχαν προαναγγείλει σε 3211 προϊόντα 17 εταιρείες, όπως ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, 14 προχωρούν σε μειώσεις σε 269 κωδικούς, 4 περιόρισαν το ποσοσό αύξησης και 3 ανακοίνωσαν πάγωμα τιμών σε 500 κωδικούς.

Τέλος δέκα επιχειρήσεις τιμωρήθηκαν με πρόστιμα 1,27 εκατ. ευρώ επειδή δεν προσκόμισαν κοστολογικά στοιχεία για τις αυξήσεις που ανήγγειλαν. Οι εταιρείες που τους επιβλήθηκε πρόστιμο είναι η Κραφτ, Μάκρο, Κοντοβέρος ΑΕΒΕ, Μπουτάρης, Ιωνική Σφολιάτα, Πατραϊκή ΧΑρτοποιία ΑΕ (Ελιτ), Shell, Ελληνοιλ, Aegean, Περνό Ρικάρ Ελλάς.

Ο κ. Φώλιας τόνισε στις δηλώσεις του ότι το υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζει την προσπάθεια για νέο θεσμικό πλαίσιο στην αγορά που θα σέβεται και θα προστατευει το υγιές εμπόριο και τον καταναλωτή.

Πηγή: express