25 Οκτ 2008

Η φτώχεια θέλει καλοπέραση...


Η οικονομική κρίση, που ξεκίνησε σαν τυφώνας από τις ΗΠΑ και πέρασε στην Ευρώπη, "χτυπώντας" χρηματιστήρια, επιχειρήσεις – κολοσσούς και τράπεζες, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να περάσει απαρατήρητη.

Παρά τις συντονισμένες παρεμβάσεις κεντρικών τραπεζών , η κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής, δε φαίνεται να βαίνει προς αποκλιμάκωση, αφού η ενίσχυση της ρευστότητας στο διατραπεζικό σύστημα δεν είναι ικανή να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Όπως είναι φυσικό, η χρηματοπιστωτική κρίση δεν αποτυπώνεται μόνο στους δείκτες των χρηματιστηρίων, αλλά κυρίως στην καθημερινότητα των πολιτών. Οι πιο απαισιόδοξοι κάνουν λόγο για δυσάρεστες εκπλήξεις, οι πιο ψύχραιμοι τηρούν στάση αναμονής, ενώ οι πιο ...μποέμ τονίζουν ότι η φτώχεια θέλει καλοπέραση!

Σε όποια "κατηγορία" πολιτών, όμως, και εάν ανήκετε, πρέπει να παραδεχθείτε το εξής: Δεν προσφέρετε πλέον με την ίδια ευκολία στον εαυτό σας κάποιες από τις "απολαύσεις", δεν ψωνίζετε με την ίδια ευκολία, ενώ το "θα δούμε" έχει γίνει η στάνταρ απάντηση στην ερώτηση "που θα πάμε διακοπές φέτος τα Χριστούγεννα;".

Η ιστορία, βέβαια, έχει δείξει ότι ο φόβος, ο πανικός και οι κινήσεις υστερίας (όπως για παράδειγμα το να σηκώνει κανείς τις όποιες καταθέσεις του από την τράπεζα φοβούμενος πρώχευση), μάλλον δεν προσφέρουν τίποτα, εκτός εάν έχετε φτάσει στο χείλος του γκρεμού, οπότε σ' αυτήν την περίπτωση ουδείς μπορεί να προβλέψει αντιδράσεις...

Εξάλλου, όπως κατέδειξε πρόσφατη μελέτη βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οικονομική κρίση μπορεί να προκαλέσει από αγχωτικά σύνδρομα και ψυχικές διαταραχές μέχρι σεξουαλική ανικανότητα!


Πηγή: ΣΚΑΙ