2 Νοε 2008

Οι τράπεζες γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τους νόμους...


ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ τράπεζες εξακολουθούν και χρεώνουν τους πελάτες τους με έξοδα και προμήθειες που έχουν καταργηθεί εδώ και μήνες με υπουργική απόφαση, αγνοώντας επί της ουσίας το νόμο για την προστασία των καταναλωτών.


Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της Τραπέζης της Ελλάδος (www.bankofgreece.gr) αρκεί για να δει κάποιος επίσημους πίνακες με τις -κατ' ευφημισμόν καταργηθείσες- προμήθειες.

Κύκλοι της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή ανέφεραν ότι παρά την προσφυγή των τραπεζών στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωσή της (17 την έχουν συνυπογράψει) η υπουργική απόφαση εξακολουθεί να ισχύει. Σε ερώτημα όμως σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο για τη μη εφαρμογή της, παρέπεμψαν στον γενικό γραμματέα Γ. Οικονόμου, η επικοινωνία με τον οποίο στάθηκε αδύνατη.

Το περασμένο καλοκαίρι το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε απόφαση με την οποία καταργούσε δεκαπέντε όρους και προμήθειες που είχαν κριθεί οριστικά ως παράνομες χρεώσεις στα δικαστήρια.

Η έκδοση υπουργικής απόφασης για το συγκεκριμένο θέμα είναι μία διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο για την προστασία του καταναλωτή και στοχεύει στο να μην χρειάζεται ο κάθε πολίτης ξεχωριστά να προσφεύγει στα δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσει το δίκιο του -και τα λεφτά του- αλλά να ισχύουν για όλους οι υπάρχουσες τελεσίδικες αποφάσεις.

Οι τράπεζες, όμως, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που αποστέλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, εξακολουθούν να χρεώνουν κανονικά τους πελάτες τους με πολλά από αυτά που η υπουργική απόφαση «καταργούσε».

Και σαν να μην έφτανε αυτό, πριν από λίγες ημέρες προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με σκοπό να ακυρώσουν την υπουργική απόφαση, με το σκεπτικό ότι αυτή είναι αντισυνταγματική, επειδή είναι «γενική και αόριστη».

Για παράδειγμα, η απόφαση έλεγε ότι απαγορεύεται μία τράπεζα να επιβάλει προμήθεια σε περίπτωση που ο καταναλωτής κάνει ανάληψη μετρητών με τη μορφή δανείου από πιστωτική κάρτα.

Τα έξοδα

Από τους πίνακες επιτοκίων και προμηθειών που δημοσιεύει η ΤτΕ στην ιστοσελίδα της προκύπτει ότι τη χρέωση αυτή -που φτάνει μέχρι και τα 25 ευρώ- εξακολουθούν και επιβάλλουν όλες οι τράπεζες κανονικότατα.

Επίσης, η απόφαση καταργούσε στα καταναλωτικά δάνεια την είσπραξη εξόδων «χρηματοδότησης», «προέγκρισης δανείου» ή «εξέτασης αιτήματος». Οπως, όμως, προκύπτει από την ίδια πηγή, τα έξοδα αυτά υφίστανται και ανέρχονται μάλιστα μέχρι τα 200 ευρώ.

Ο,τι συμβαίνει με το νόμο για την προστασία των καταναλωτών, εντοπίζεται και με τις ισχύουσες διατάξεις για την προστασία των δανειοληπτών: από το Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων προκύπτει ότι την ώρα που απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας για οφειλές έως 10.000 ευρώ, οι τράπεζες εξακολουθούν να βγάζουν συστηματικά στο «σφυρί» ακίνητα δανειοληπτών που χρωστούν μικροποσά, κάτι που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για αλλαγή στάσης όταν θα τεθούν σε ισχύ οι νέες «βελτιωμένες» διατάξεις περί προστασίας της κύριας κατοικίας για χρέη μέχρι 20.000 ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 02/11/2008