9 Φεβ 2009

Πρόωρες εκλογές στις 3 Μαΐου εάν όχι στις 22 ή τις 29 Μαρτίου

Eκλογές στις 3 Μαΐου προβλέπουν οι συνταγματολόγοι, τους οποίους συμβουλεύεται κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, καθώς οι ημερομηνίες δεν βγαίνουν ώστε να συμπέσουν δεύτερες εκλογές σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας με τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου.

Oμως η κυβέρνηση αν αποφασίσει να κάνει εκλογές εντός του Μαρτίου, όπως προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός, στις 22 ή στις 29 Μαρτίου, μπορεί να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Eνωση να διενεργηθούν οι εκλογές για το Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο ταυτόχρονα με τις δεύτερες εθνικές εκλογές εντός 30 ημερών.

Το Σύνταγμα προβλέπει ρητά ότι οι εθνικές εκλογές πρέπει να διενεργηθούν εντός 30 ημερών. Από τη μία εκλογή στην άλλη θα μεσολαβήσουν και έως 12 ημέρες διερευνητικών εντολών για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει αρχηγός κόμματος που μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Συγκεκριμένα οι πρόνοιες του Συντάγματος αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εντός τριών ημερών από την ώρα που του ανακοινώσει επίσημα ο πρόεδρος της Βουλής το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει εντολή στον αρχηγό του πρώτου κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση. Εντός τριών ημερών αν δεν τα καταφέρει επιστρέφει την εντολή και ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τους επόμενους δυο αρχηγούς. Επί του πρακτέου, εάν πρώτο κόμμα είναι η Ν.Δ., ο κ. Καραμανλής θα παραδώσει σχεδόν εντός της ημέρας την εντολή. Ανάλογη πρακτική αναμένεται να ακολουθήσει ο κ. Παπανδρέου, αν και δεν αποκλείεται για λόγους τακτικής να συνομιλήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και να διαπιστωθεί ότι δεν ανταποκρίνεται ο κ. Αλαβάνος ώστε να κερδίσει περισσότερες ψήφους στη δεύτερη αναμέτρηση και από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.

Εξάλλου το γεγονός ότι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, που ρίχνει τα ποσοστά για αυτοδυναμία στο 38,5%, δίνει δεύτερη ευκαιρία στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Από την άλλη πλευρά σημαντικός παράγοντας θα είναι για τις εξελίξεις, το ποσοστό που θα πάρουν τα κόμματα και η μεταξύ τους διαφορά για να καθορίσουν την εκλογική τους συμπεριφορά. Πάντως, η κυβέρνηση, που δεν απάντησε διά του πρωθυπουργού στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέχρι τις ευρωεκλογές, είναι πιθανόν να επανέλθει στην πρόταση για επίσπευση της εφαρμογής του νόμου Παυλόπουλου «σηκώνοντας το γάντι» που έριξε ο κ. Παπανδρέου. Ορισμένοι εισηγούνται να είναι ο ίδιος ο κ. Καραμανλής που θα επαναφέρει την πρόταση κατηγορώντας τον κ. Παπανδρέου ότι δεν είναι κατώτερος των περιστάσεων. Φαίνεται εξάλλου ότι, εκτός από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Β. Μεϊμαράκη, υπάρχουν στελέχη της Kυβερνητικής Eπιτροπής που εμμένουν στη θέση αυτή εκτιμώντας ότι πέραν των εκλογικών οφελών η κυβέρνηση μπορεί να εισπράξει τεκμήριο υπευθυνότητας από τους πολίτες αφού δείχνει ότι, αν υπάρξει προσφυγή στις κάλπες πρόωρα, θέλει να αποφύγει πιθανή ακυβερνησία την κρίσιμη ώρα της διεθνούς κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Πρ. Παυλόπουλος δηλώνει ότι δεν υπήρξε βολή από τον Β. Μεϊμαράκη καθώς εκτός από φίλος του είναι υπεύθυνος πολιτικός και υπουργός. Εμμέσως ο κ. Παυλόπουλος αφήνει αιχμές για τον Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος πρώτος έσυρε τον χορό των αντιδράσεων, ενώ ο υπουργός Υγείας δέχθηκε σκληρή επίθεση από τον Γ. Σουφλιά για τα όσα είπε ότι δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης για την οικονομική κρίση. «Είναι καλά στην υγεία του, βρείτε τον και ρωτήστε τον». Πάντως, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση παίρνει φιλολαϊκά μέτρα το τελευταίο διάστημα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο Γ. Παπαθανασίου, το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν λέει να ανακάμψει και έχει αρχίσει και πάλι η γκρίνια και η πολυφωνία, που δίνουν την εικόνα ενός χώρου χωρίς πυξίδα και συντεταγμένη πορεία.

Πηγή: express