17 Φεβ 2009

Κέρκυρα: Το νησί των σκουπιδιών

Ως το BBC έφτασαν τα σκουπίδια της Κέρκυρας, αλλά η κυβέρνηση προτιμά να πληρώνει από τα δημόσια ταμεία πάνω από 3 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες οκτώ(!) διμοιριών της Αστυνομίας παρά να βρει λύση στο εκρηκτικό πρόβλημα σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι είναι οι κάτοικοι, που ζουν με τα σκουπίδια έξω από την πόρτα τους, ενώ η κατάσταση γίνεται πιο εκρηκτική από το γεγονός ότι έχουν συλληφθεί περίπου 50 πολίτες και έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια.

Από τα μέσα Ιανουαρίου οι κάτοικοι έχουν καταλάβει το Τεμπλόνι, το μοναδικό χώρο υποδοχής των σκουπιδιών ολόκληρου του νησιού. Είχε σχεδιαστεί ως χώρος υγειονομικής ταφής αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί όπως μια κοινή χωματερή. Μάλιστα, παραδόθηκε ημιτελής, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για κακοτεχνίες στα έργα. Θα έπρεπε να διαθέτει ειδικευμένο προσωπικό, αλλά σήμερα εργάζονται μόνον δύο άτομα. Τα «βουνά» στη χωματερή έχουν ξεπεράσει τα 70 μέτρα και ύστερα από απόφαση του ΣτΕ, οι εγκαταστάσεις κρίθηκε ότι πρέπει να πάψουν να λειτουργούν. Παρ' όλα αυτά, η νομαρχία έδωσε νέα άδεια ώς το τέλος του χρόνου.

Το πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων, που είχε εκπονηθεί το 2002, προέβλεπε την κατασκευή δεύτερου ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, καθώς και ολοκληρωμένο σύστημα με σταθμούς μεταφόρτωσης, που «ξεχάστηκε» στη συνέχεια. Η ανακύκλωση μόλις φτάνει το 3%, αφού σε όλο το νησί υπάρχουν βεβαίως 1.300 κάδοι αλλά μόνον 4 ειδικά απορριμματοφόρα και μόλις πρόσφατα αγοράστηκε ένα μικρό όχημα για την παλιά πόλη της Κέρκυρας. Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ο χώρος στο Τεμπλόνι κορέστηκε μέσα σε δύο χρόνια, έναντι των έξι που προέβλεπαν οι αρχικές μελέτες.

Με μεγάλη καθυστέρηση προχώρησαν και οι εγκαταστάσεις στη Λευκίμμη, όπου από την πρώτη στιγμή συνάντησαν τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων. Τον περασμένο Μάιο ανακοινώθηκε επίσημα από τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Νάκο ότι «ο σχεδιασμός είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί». Από τότε, παράλληλα με τις προσφυγές στο ΣτΕ που θα εκδικαστούν το Νοέμβριο, ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων και σημειώθηκε το τραγικό γεγονός του θανάτου μιας 45χρονης γυναίκας με δύο ανήλικα παιδιά.

Το υπουργείο Εσωτερικών κατέβαλε 1,36 εκ. ευρώ γιά να μετακινηθούν 1.698 αστυνομικοί από υπηρεσίες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Είναι τα οδοιπορικά και τα έξοδα σίτισης και στέγασης που είχαν διατεθεί από τον Μάιο ώς τις αρχές Δεκεμβρίου, όπως προκύπτει από απάντηση του τότε υφυπουργού Π. Χηνοφώτη στην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αντζελα Γκερέκου. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση, «το ποσό δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί ακριβώς, δεδομένου ότι εκκρεμεί η εκκαθάριση υπομνημάτων οδοιπορικών εξόδων του προσωπικού». Με δεδομένο το ότι βρισκόμαστε στον Φεβρουάριο, η επιβάρυνση στην Ελληνα φορολογούμενο έχει ήδη ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ.

Η κ. Γκερέκου, μαζί με τον Σπύρο Κουβέλη, αρμόδιο του ΠΑΣΟΚ για θέματα περιβάλλοντος, επισκέφθηκαν την Κέρκυρα και μίλησαν με τους κατοίκους. «Υπάρχει συλλογική και διαχρονική ευθύνη για το ότι δεν εφαρμόστηκε το πρόγραμμα διαχείρισης», μας είπε ο κ. Κουβέλης, και ζήτησε να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις και να ξεκινήσει διάλογος, ώστε να ληφθούν μέτρα το συντομότερο δυνατό. Εδώ και μια τετραετία η κ. Γκερέκου έχει προτείνει να ξεκινήσουν μελέτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων με βάση νέες τεχνολογίες και με έμφαση στην εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/02/2009