5 Φεβ 2009

Κρίνεται η συνταγματικότητα του 42%


Κινδυνεύει να καταρρεύσει ο εκλογικός νόμος του υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλου που αναδεικνύει νομάρχες και δημάρχους από την πρώτη Κυριακή εφόσον αποσπάσουν ποσοστό 42% του εκλογικού σώματος. Και αυτό γιατί αύριο στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί η συνταγματικότητα ή μη του ορίου του 42%, καθώς οι σύμβουλοι Επικρατείας του Γ΄ Τμήματος διχάστηκαν και παρέπεμψαν το όλο θέμα στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Ετσι είναι ορατό το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών σε ορισμένους νομούς και δήμους αν κριθεί αντισυνταγματικό το 42% από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ενώ η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αλλάξει τη διάταξη εκείνη του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που καθορίζει το εκλογικό σύστημα.

Σε αυτή την περίπτωση θα τιναχθούν στον αέρα οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές στους νομούς Χαλκιδικής και Πιερίας και στους δήμους Ζωγράφου και Χολαργού Αττικής, Σκοπέλου, Μαγνησίας και Αροανίας Αχαΐας.

Η μία σύνθεση του Γ΄ Τμήματος έκρινε ότι κατά παράβαση σωρείας άρθρων του Συντάγματος η ανάδειξη νομαρχιακών και δημοτικών αρχόντων που συγκεντρώνουν το 42% του εκλογικού σώματος «υπερακοντίζει τον συνταγματικά θεμιτό σκοπό της υπάρξεως ισχυρών οργάνων διοικήσεως και αποτελεί δυσανάλογο περιορισμό της αρχής της ισοδυναμίας της ψήφου και της ελεύθερης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης,νοθεύοντας ουσιωδώς την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας,η οποία αποτελεί έκφραση της δημοκρατικής αρχής».

Αντίθετα, σε απόφαση άλλης, δεύτερης σύνθεσης του ίδιου Τμήματος, υποστηρίζεται ότι το 42% δεν αντιβαίνει σε καμία από τις συνταγματικές αρχές, ούτε ακόμη και σε αυτήν της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας. Και προσθέτουν ότι ο νομοθέτης είναι ελεύθερος να θεσπίζει είτε πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα είτε αναλογικό είτε συνδυασμό των δύο συστημάτων.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ