27 Μαΐ 2009

Υπόθεση φοροδιαφυγής - μαμούθ με εμπλοκή περίπου 20 εταιρειών

Φοροδιαφυγή - μαμούθ, με εμπλοκή περίπου 20 εταιρειών, εντόπισε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Στην υπόθεση εμπλέκονται γνωστές αλυσίδες ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών, καθώς και σούπερ μάρκετ, που κατάφεραν να έχουν επιστροφή ΦΠΑ 10 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, τουλάχιστον έξι επιχειρήσεις - «μαϊμού» δήλωναν εισαγωγές χιλιάδων τηλεοράσεων τελευταίας τεχνολογίας από τουλάχιστον επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πετυχαίνοντας έτσι να εισπράττουν από το ελληνικό Δημόσιο ΦΠΑ αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στη συνέχεια προμήθευαν με εικονικά και πλαστά τιμολόγια τουλάχιστον έξι αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών και σούπερ μάρκετ, οι οποίες κέρδιζαν κι αυτές, αφού αύξαναν τον τζίρο τους, καθώς μείωναν τα φορολογητέα κέρδη τους εμφανίζοντας ως δαπάνες εικονικές εισαγωγές.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, ενδεικτικό του μεγέθους της απάτης είναι ότι μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2007 έφτασαν να έχουν επιστροφή ΦΠΑ από το Δημόσιο πάνω απο 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων προχώρησε ήδη σε καταλογισμό προστίμων και προσαυξήσεων σε όλους τους εμπλεκόμενους, που συνολικά φθάνουν τα 350 εκατομμύρια ευρώ.