6 Αυγ 2009

Ζαχάρω: Ωρα ελέγχου

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα και της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες τα ...μυστήρια του «κράτους» της Ζαχάρως Ηλείας.

Με τις α.π. 1059560/2370-Α/23.9.2008 και 1091971/ 3755-Α εντολές του υπουργού Οικονομίας και οικονομικών αλλά και την ΑΒΜ Β08α/25.8.08 εισαγγελική παραγγελία, οι επιθεωρητές της Οικονομικής Επιθεώρησης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ζητούν από τον Δήμο της Ζαχάρως έγγραφα, εξηγήσεις και αποδεικτικά στοιχεία για πλήθος σοβαρότατων παρανομιών και παραλείψεων, που κατήγγειλε πριν από μερικούς μήνες στις διωκτικές Αρχές η αντιπολίτευση του δήμου.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται το δημαρχείο της Ζαχάρως που, όπως αποκάλυψε πρώτη η «Ε», επιχειρήθηκε να κτιστεί με παράνομο τρόπο από τον Δήμο της Ζαχάρως και με τα χρήματα της αυστραλιανής κυβέρνησης (1.800.000 ευρώ, που προορίζονταν για τα θύματα της φωτιάς...

Οι επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών με το ΑΠ: 4685/28.7.2009 «εξαιρετικώς επείγον» έγγραφό τους ζητούν άμεσα την αποστολή επικυρωμένων αντιγράφων του προϋπολογισμού και του απολογισμού του έτους όπου έχει εγγραφεί η πίστωση δαπάνης ανέγερσης του Δημαρχείου Ζαχάρως, την απόφαση του ετήσιου τεχνικού προγράμματος, την πηγή χρηματοδότησης, τον προϋπολογισμό κόστους κατασκευής, τη μελέτη, την οικοδομική άδεια και τη διαδικασίας ανάθεσης εκτέλεσης του έργου. Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αλλά και του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας βρίσκονται και τα σημαντικά χρηματικά ποσά των δωρεών που δόθηκαν από φορείς και πολίτες για τους πυρόπληκτους της Ζαχάρως, για τα οποία ο δήμος δεν έδωσε ποτέ εξηγήσεις, ποιος τα διαχειρίστηκε, πού δόθηκαν, με ποιες διαδικασίες και τι ποσά περιελάμβαναν συνολικά οι καταθέσεις.

Μέσω του σχετικού εγγράφου, ζητούν αντίγραφο όλων των τραπεζικών βιβλιαρίων που κατατέθηκαν τα χρήματα για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης πυροπλήκτων, του πίνακα διανομής δικαιούχων οικονομικής ενίσχυσης, της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου επιλογής πυροπλήκτων δικαιούχων οικονομικής ενίσχυσης και των αιτήσεων που υπέβαλαν οι παθόντες πυρόπληκτοι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα της οικ. ενίσχυσης με τα συνυποβληθέντα δικαιολογητικά. Εκτός των ανωτέρω, η έρευνα περιλαμβάνει και μέρος των έργων που εκτελέστηκαν στον Δήμο της Ζαχάρως.

Οι ελεγκτές, με το α.π. 4686/29.7.2008 έγγραφό τους, ζητούν την αποστολή επικυρωμένου αντίγραφου του προϋπολογισμού και απολογισμού του έτους στον οποίο εγγράφεται η πίστωση δαπάνης κατασκευής του έργου «Ανάπλασης πλατείας και αποκατάστασης παραδοσιακής βρύσης πλησίον του νεκροταφείου παραδοσιακού οικισμού Ανω Ταξιαρχών, την απόφαση του ετήσιου τεχνικού προγράμματος, πηγή χρηματοδότησης, του προϋπολογισμού του κόστους κατασκευής, της μελέτης, της οικοδομικής άδειας και της διαδικασίας ανάθεσης του έργου».

Ο έλεγχος από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων αναμένεται να συνεχιστεί και σε άλλα έργα αφού έχουν φθάσει στα γραφεία της Υπηρεσίας καταγγελίες που έχουν σχέση με την μη νόμιμη διαδικασία στην εκτέλεση έργων από τον δήμο.


Πηγές:

http://prezatv.blogspot.com/2009/08/blog-post_5708.html

http://mnodaros.blogspot.com/2009/08/blog-post.html