30 Αυγ 2009

Πως τα συμφέροντα και ο πρωθυπουργός σχεδιάζουν να στριμώξουν τον Γιώργο

Πολύ νωρίτερα, απ΄ ότι αναμενόταν, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει η εφαρμογή των σεναρίων για συγκυβέρνηση. Ή, μάλλον, για να ακριβολογούμε, θα αρχίσει η πίεση προς τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενδώσουν και να αποδεχτούν τα σενάρια για τον «μεγάλο συνασπισμό».

Το i-Repoprter, είχε αναφερθεί στα σενάρια αυτά, η εφαρμογή των οποίων θα άρχιζε ύστερα από εκλογές που δεν θα έδιναν αυτοδυναμία. Σε αυτή την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το σχέδιο, θα πιεζόταν να συμφωνήσει σε δύο πράγματα, προκειμένου να αποφευχθεί η πολιτική αστάθεια και ο κίνδυνος μιας μακράς περιόδου «ακυβερνησίας». Πρώτο, να συναινέσει ή και να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών και εξωκοινοβουλευτικών και δεύτερο στην συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι εξελίξεις που έλαβαν χώρα στο παρασκήνιο τα τελευταία 24ωρα, φαίνεται ότι φέρνουν πολύ πιο κοντά και τον χρόνο έναρξης εφαρμογής των συγκεκριμένων σεναρίων. Όπως όλα δείχνουν, στο παρασκήνιο υπήρξε συμφωνία των ισχυρότερων οικονομικών και εκδοτικών παραγόντων με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που δεν έγινε δυνατό, λόγω και των ημερών, να διασταυρωθούν, ανέλαβε να κάνει εκείνος την πρώτη κίνηση.

Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός θα αναλάβει να αιφνιδιάσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για να τον στριμώξει, τοποθετώντας τον μεταξύ σφύρας και άκμονος. Προς τούτο, φέρεται έτοιμος να καλέσει τον Γιώργο Παπανδρέου (ακόμα και σε συνάντηση) προκειμένου να συμφωνήσουν στην αντιμετώπιση των σημαντικότερων προβλημάτων της οικονομίας και άλλα, όπως και στην από κοινού εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, για να αποφευχθεί μια «καταστροφική» παρατεταμένη προεκλογική περίοδος ή μια περίοδος ακυβερνησίας.

Στην κίνησή του αυτή, η οποία δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί και μέσα στην εβδομάδα, ή από το βήμα της ΔΕΘ, ο Κ. Καραμανλής θα έχει την αμέριστη υποστήριξη των μέσων ενημέρωσης των υποστηρικτών της συγκυβέρνησης (Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας, Λαμπράκης κ.ά.) τα οποία θα σηκώσουν πολύ το θέμα και θα το εμφανίσουν ως μια πολύ μεγάλη και γενναία πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για το καλό της χώρας και θα καλούν καθημερινά τον Γ. Παπανδρέου και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να απαντούν σε πιεστικά ερωτήματα, για το αν συμφωνούν ή όχι με την πρόταση Καραμανλή.

Σε αυτή την περίπτωση η επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη και ειδικά η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, θα αλλάξει εντελώς χαρακτήρα. Οι υποστηρικτές του σεναρίου εκτιμούν πως έτσι «αντί ο Γιώργος να στριμώξει τον Καραμανλή, θα βρεθεί ο ίδιος στριμωγμένος, αφού το θέμα της συνέντευξης θα είναι ένα και μοναδικό: συμφωνεί ή όχι, με την πρόταση Καραμανλή»; Η οποία θα έχει χαρακτηριστεί πρόταση ευθύνης, ώστε εύκολα η άρνηση του Γ. Παπανδρέου να χαρακτηριστεί ανευθυνότητα.

Το μεγάλο πρόβλημα για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση εφαρμογής του σεναρίου, θα είναι τα ίδια τα στελέχη του. Αν αρνηθεί την πρόταση, θα είναι όλα σύμφωνα, ή κάποιοι θα αρχίσουν τη γκρίνια και την εσωστρέφεια; Ο Γ. Παπανδρέου δεν μπορεί να είναι σίγουρος για όλα τα στελέχη του, καθώς, μάλιστα σε ορισμένους κύκλους στελεχών του Κινήματος αναφέρονται ακόμα και ονόματα βουλευτών που έχουν στενές (και οικονομικές) σχέσεις με τους υποστηρικτές-χρηματοδότες του σεναρίου.

Το πρώτο μέρος του σεναρίου που αναμένεται ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται σύντομα, προβλέπει και κάτι άλλο. Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνηθεί να συμφωνήσει, ο Καραμανλής θα προκηρύξει αμέσως εκλογές, επιρρίπτοντας ακέραιη την ευθύνη στον Παπανδρέου.

Οι εμπνευστές και υποστηρικτές του σεναρίου, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, φέρονται να εκτιμούν ότι αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, η ψαλίδα της διαφοράς, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που έφθασε τις 6 μονάδες, θα κλείσει και επομένως, οι κάλπες δεν πρόκειται να δώσουν αυτοδυναμία στο ΠΑΣΟΚ. Ο δε Κ. Καραμανλής φέρεται να εκτιμά ότι έτσι έχει τη δυνατότητα ακόμα και να κερδίσει τις εκλογές, καθώς ποτέ δεν έχει πάψει να πιστεύει ότι τον Γιώργο Παπανδρέου μπορεί να τον κερδίσει όποτε θέλει.

Αυτά συζητούνται τις τελευταίες μέρες στο παρασκήνιο. Αλλά, «κοντός ψαλμός, αλληλούϊα».

i-reporter