16 Αυγ 2009

Τουρκία. Βρετανός τουρίστας απελάθηκε επειδή "προσέβαλε" τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε σήμερα την απέλαση ενός νεαρού Βρετανού τουρίστα επειδή "προσέβαλε" τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Η αστυνομία συνέλαβε το 19χρονο νεαρό άνδρα, ο οποίος σκαρφάλωσε σε ένα μνημείο αφιερωμένο στον Ατατούρκ στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Μαρμαρά (νοτιοδυτικά), έβγαλε τα ρούχα του και έκανε "ανάρμοστες" χειρονομίες, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Το δικαστήριο άφησε ελεύθερο τον τουρίστα, το όνομα του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε, αφού διέταξε την απέλασή του από την τουρκική επικράτεια και του απαγόρευσε τη διαμονή στην Τουρκία για τα πέντε επόμενα χρόνια, προσθέτει το Ανατολή.
Η τουρκική δικαιοσύνη προβλέπει ποινές φυλάκισης σε περιπτώσεις προσβολής του "Πατέρα των Τούρκων", ο οποίος έβαλε τη χώρα στο δρόμο της εκδυτικοποίησής της από το 1923 και την κατηύθυνε έως το θάνατό του το 1938.
Ο νόμος αυτός, βάσει του οποίου διανοούμενοι μπορεί να διωχθούν για τα γραπτά τους, έχει επικριθεί ότι προσβάλλει την ελευθερία της έκφρασης.