29 Αυγ 2009

Μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να λάβει αποφάσεις για εκλογές ο πρωθυπουργός


ΔEN διαψεύδει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ούτε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Αργούν ακόμα» είπε στον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρο ο πρωθυπουργός δείχνοντας ότι μπορεί να μην τις προκηρύξει εντός της εβδομάδας όπως επιμένουν κορυφαίοι υπουργοί.

Στην πρώτη περίπτωση το σενάριο πάει για εκλογές στις 25 Οκτωβρίου και στη δεύτερη για 4 ή το αργότερο 11 Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις αλλά μέχρι τη Δευτέρα πιέζεται να έχει καταλήξει.

Ο κ. Καραμανλής δέχεται πλέον ασφυκτικές πιέσεις να προχωρήσει σε έναν εντυπωσιακό ανασχηματισμό τις επόμενες ημέρες, αλλά προσκρούει σε σταθερές και δεσμεύσεις εντός του κόμματος που δεν του επιτρέπουν να κινηθεί.

Δεν μπορεί να κάνει σαρωτικό ανασχηματισμό και μετά να κάνει εκλογές. Μόνο «χειρουργικές» κινήσεις επιτρέπονται, υποστηρίζουν πολλοί.

Ο κ. Καραμανλής γνωρίζει ότι αν το ΠΑΣΟΚ προκαλέσει εκλογές, τότε αυτές θα πρέπει να διεξαχθούν με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Η κοινωνική ένταση που φαίνεται ήδη στον ορίζοντα του φετινού χειμώνα, αλλά και τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, πριν ακόμη επιστρέψουν οι «αντάρτες» βουλευτές του από τις διακοπές τους, αναγκάζουν τον κ. Καραμανλή να καταλήγει πια στο συμπέρασμα πως δεν μπορεί να αντέξει πέντε μήνες αναταραχής και πως θα πρέπει να καταφύγει σε εκλογές το ταχύτερο.

Από τις πρώτες δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι η κοινή γνώμη εμφανίζεται πια να απαιτεί λήξη της πολιτικής αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τον κ. Καραμανλή πιέζουν ασφυκτικά για εκλογές ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Ευ. Μεϊμαράκης, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Λούλης.

Αντιθέτως κατά των εκλογών τάσσονται ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο γραμματέας της K.E. του κόμματος Λ. Ζαγορίτης.

Πηγή: express