24 Νοε 2010

Πώς να σώσετε τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ξοδεύοντας 1 ευρώ την ημέρα!

Υπάρχει τρόπος να σωθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός, δαπανώντας για την αγορά βασικών αγαθών, μόνο ένα ευρώ την ημέρα; Υπάρχει, και το αποδεικνύει ο 48χρονος φαρμακολόγος Αλες Τσέριν, από τη Σλοβενία. Πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο κ. Τσέριν όχι μόνο κατάφερε να περιορίσει σημαντικά - σε καθημερινή βάση - τα έξοδα για την αγορά τροφίμων, αλλά να δώσει και ένα παράδειγμα στους πολίτες, για τους τρόπους και τα μέσα που μπορούν να αξιοποιήσουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Προωθώντας έναν απλό τρόπο ζωής, αντίθετο με το "πρότυπο" της υπερκατανάλωσης που ίσχυε σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, ο κ. Τσέριν ανακάλυψε ότι μπορεί να ζήσει με τα λαχανικά και τα φρούτα που ο ίδιος καλλιεργεί στον μικρό του κήπο. "Ξοδεύω, κατά μέσο όρο, ένα ευρώ την ημέρα για φαγητό, εδώ και δύο μήνες. Αλλά, τρώω μήλα από τις μηλιές τον κήπο μου και καλλιεργώ πράσα, ραδίκια, φασόλια, πιπεριές και άλλα λαχανικά", δήλωσε ο κ. Τσέριν, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων "Ρόιτερ".

Μειώνοντας τα κόστη για την αγορά τροφίμων, ο κ. Τσέριν πέτυχε και έναν άλλο στόχο: να τρώει υγιεινά και να συνειδητοποιήσει ότι η καλλιέργεια λαχανικών στον κήπο του, μπορεί να δώσει "απάντηση" στην οικονομική κρίση.
Ο ίδιος φιλοδοξεί, μέσω της προσπάθειάς του, να αλλάξει την νοοτροπία των καταναλωτών των δυτικών χωρών.
Ο κ. Τσέριν χαρακτήρισε παράλογο το γεγονός ότι "όλος ο δυτικός κόσμος μετρά θερμίδες για να τις μειώσει, ενώ, αντίθετα, ο υπόλοιπος κόσμος (στις υποανάπτυκτες χώρες) μετρά τις θερμίδες για να τις αυξήσει".

Ο κ. Τσέριν πίνει νερό, τσάι και γάλα που αγοράζει από μια φάρμα, ενώ το τυρί είναι ένα από τα προϊόντα που του λείπουν, αλλά δεν αγοράζει, λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού. Εδώ και δύο μήνες που υλοποιεί αυτή την πρωτοβουλία, έχασε τέσσερα κιλά, αλλά δεν σταμάτησε την καθημερινή του δραστηριότητα, η οποία περιλαμβάνει ποδήλατο και τρέξιμο, τρεις φορές την εβδομάδα. "Δεν έχω προβλήματα υγείας, αισθάνομαι περίφημα και πιστεύω ότι ποτέ στη ζωή μου δεν έτρωγα τόσο υγιεινά", είπε. Ο κ. Τσέριν παράγει το δικό του γιαούρτι και ψωμί, ενώ τα κάστανα που βρίσκονται στο κοντινό δάσος, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής του. Εκφράζοντας την ελπίδα να ακολουθήσουν και άλλοι το "δρόμο" που επέλεξε, ο κ. Τσέριν είπε ότι μόλις ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία θα συνεχίσει να τρώει υγιεινά και να σκέφτεται τρόπους για τη "διάσωση" του οικογενειακού προϋπολογισμού.