10 Νοε 2010

Όταν ο Ψινάκης κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια της πολιτικής

Ανάμεσα σε αυτούς που κέρδισαν ή έχασαν στις εκλογές, υπάρχουν και αυτοί που νιαουρίζουν. Με αυτό το γουργούρισμα της ικανοποίησης. Ο κύριος Ψινάκης αναμφίβολα είναι ένας απ αυτούς. Πρώτος σε ψήφους στον συνδυασμό Κακλαμάνη, μπορεί να ανοίξει σαμπάνιες, ή να ρίξει αυτάρεσκα την πασμίνα στον ώμο. Κατάφερε να σκαρφαλώσει στα κεραμίδια της πολιτικής.Η αναγνωρισιμότητα θα πει κάποιος. Άλλωστε αυτή είναι η δημοκρατία. Η Αθήνα πλέον διαθέτει την επιτηδευμένα μπάσα φωνή του Ηλία Ψινάκη, την ευλυγισία των κινήσεών του. Είναι χρυσή ευκαιρία να περάσουμε από τον ξύλινο πολιτικό λόγο, στα καλιαρντά της χαριτωμένης διαφορετικότητας. Ελλάδα έχεις ταλέντο τελικώς. Θεά τον έκανες…

Στην Θεσσαλονίκη, το κυρίαρχο πολιτικό μήνυμα, είναι πως η Δημοκρατία δεν είναι ένας αυτοματισμός που παράγει το καλύτερο αλλά και αυτή που μπορεί να νομιμοποιεί το χειρότερο. Ένας πολιτικός, τον οποίο γνωρίζουμε για τις μεταμορφώσεις του από Ζορό ως Άγιο Βασίλη, μια κωλομπίνα της πολιτικής, μπορεί να εκλέγεται και να επανεκλέγεται γιατί η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι στον αντίποδα της Αθήνας. Και της λογικής δυστυχώς. Ο Ψωμιάδης, αυτή η τιμιότης και η τεστοστερόνη της αυτοδιοίκησης, έχει καταδικαστεί σε ένα χρόνο φυλακή γιατί έσβησε πρόστιμα 89.000 σε πρατηριούχο που νόθευε καύσιμα. Παραπέμπεται επίσης για παράβαση καθήκοντος κατά συρροή, επειδή δεν έκλεινε παράνομο γηροκομείο. Όπως και για την λίμνη Κορώνεια. Ο ίδιος ο αντινομάρχης τον κατήγγειλε πως έκανε έργα μαϊμούδες για να παίρνει λεφτά για συμβασιούχους. Στο παρελθόν δημιουργούσε «εθνικές γιορτές» τις οποίες έντυνε με τις σημαίες που πουλούσε ο αδελφός του. Και εκδηλώσεις όπου η Νομαρχία κερνούσε με το κετερινγκ της γυναίκας του. Αλλά είναι παλικάρι. Βγαίνει στην τηλεόραση, τραγουδά, κάνει νούμερα, φακιρικά, κλαίει, γελάει. Και ψηφίζεται.

Στην Πελοπόννησο, στη Ζαχάρω, ένας δήμαρχος που κυκλοφορεί με πιστόλι, που πυροβολεί, απειλεί, καταπατά γη, έχει καταδικαστεί για παράβαση καθήκοντος, έχει πάνω από δέκα υποδικίες και τέθηκε σε αργία, παίρνει 46%. Την επομένη μιας πιθανής εκλογής του, θα ξανατεθεί σε αργία και μετά την αμετάκλητη παραπομπή του για κακούργημα (μετακύλησε 800.000 πρόστιμα ιδιωτών στο Δήμο) θα παυθεί. Παρ όλα αυτά ψηφίζεται. Και θεσμοθετεί την παρανομία ως τρόπο λειτουργίας , που έχει δικαίωμα να υπάρχει, αφού είναι πλειοψηφικό ρεύμα.

Όταν λοιπόν κάνουμε τις αναλύσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών, με αριθμητικές πράξεις νίκης ή ήττας, όταν κατηγορούμε το σάπιο πολιτικό σύστημα και κραυγάζουμε για τους ψεύτες πολιτικούς, καλό είναι να θυμόμαστε πως το σύστημα αυτό, το οικοδόμημα, δεν είναι αόριστο. Και στα κεραμίδια του οι Ψινάκηδες δεν ανέβηκαν μόνοι τους.

Το κουτί της Πανδώρας