12 Νοε 2010

Υπ. Παιδείας: Προσοχή στις αποβολές μαθητών



Προσοχή στην επιβολή ποινών, όπως η αποβολή, συστήνει το υπ. Παιδείας στους καθηγητές γυμνασίων και λυκείων.

Το θέμα των αποβολών είχε απασχολήσει και το Συνήγορο του Παιδιού, που είχε υπόψη του αποβολές, επειδή παιδιά φορούσαν σκουλαρίκια ή για φραστικούς διαξιφισμούς ή βιντεοσκόπηση μέσω κινητού κ.λπ.

Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου μετά το περιστατικό αποβολής τριών μαθητών λυκείου στα Τρίκαλα, επειδή αγόραζαν τυρόπιτες από το κυλικείο του γυμνασίου και όχι του λυκείου. Τότε, το υπουργείο είχε συστήσει προσοχή στο μοίρασμα των τιμωριών τέτοιου είδους και κυρίως ζητούσε να υπάρχει διάλογος των μελών της μαθητικής κοινότητας.

Σήμερα, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα και την εγκύκλιο που έστειλε στα σχολεία με τις συστάσεις, που ήδη είχε απευθύνει προ μηνών στους διευθυντές των σχολείων για την επίλυση προβλημάτων στο σχολείο με όπλο το διάλογο.

Στόχος του υπουργείου είναι να μη λαμβάνονται αυθαίρετα οι αποφάσεις για αποβολή ή αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Το υπουργείο επιμένει στο διάλογο με τους μαθητές, ζητώντας να τηρείται η προηγούμενη ακρόαση του ανηλίκου και του κηδεμόνα του.

Τονίζει ακόμα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι σύλλογοι διδασκόντων για τις αποβολές και να είναι το τελευταίο μέτρο που θα επιβάλλεται και αφού προηγουμένως έχουν επιβληθεί άλλα μέτρα χωρίς αποτέλεσμα.
Επίσης, υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να ανακοινώνεται δημόσια η «ποινή» και να αποφεύγεται η διαπόμπευση του μαθητή.

Η επιλογή της σχολικής μονάδας στην οποία θα γίνει η μετεγγραφή του μαθητή είναι αρμοδιότητα του προϊστάμενου ή του διευθυντή εκπαίδευση
ΤΑ ΝΕΑ